Nu kan du rösta i kyrkovalet

Så gör du! Och nio lokala grupper svarar på sju frågor.

så röstar du!

Är du?

• medlem i Svenska kyrkan
  • 16 år senast på valdagen
  • folkbokförd i Sverige

Då kan du rösta!

> Den 6–18 september:

• I valfri röstningslokal
    Se öppettider och platser på: svenskakyrkan.se/kyrkoval
  • Via brev eller bud. Du kan även brevrösta eller använda bud. Beställ brevröstningspaket genom att mejla:

> På valdagen 19 september:

• i din vallokal, som står på ditt röstkort som du fått i brevlådan.
  • i valfri röstningslokal, som är öppen. I Umeå är det Umeå stads kyrka och Ålidhemskyrkan.

Ta med:

• röstkort
  • legitimation
Klicka på bilden för en större pdf.

Vem bestämmer egentligen?

Är det kyrkoherden eller fullmäktige som fattar besluten? Båda två och många fler, är nog svaret.

Svenska kyrkan är en öppen folkkyrka. Det betyder att du som medlem kan påverka beslut genom att engagera dig på olika sätt och genom att rösta i kyrkovalet vart fjärde år. Förra valet röstade ungefär var femte röstberättigad medlem i Umeå.

I kyrkovalet väljer du vilken grupp och vilka personer du vill ge förtroendet att styra kyrkan de kommande åren. Utifrån hur många röster nomineringsgrupperna i Umeå får fördelas platserna i kyrkofullmäktige. Senaste valet fick åtta grupper mellan 1 och 20 platser vardera. I det här valet har antalet platser minskat från 53 till 41.

Fullmäktige träffas två gånger per år, och beslutar då främst hur kyrkans pengar ska användas. De utser också ett kyrkoråd, som sköter ruljangsen mellan mötena, lite som regeringen i relation till riksdagen.

Kyrkoherden då? Jo, det är den högsta chefen lokalt, ungefär som en vd eller generaldirektör. Kyrkoherden är alltid präst och ansvarar för verksamheten i församlingarna. Kyrkoherden sitter i kyrkorådets arbetsutskott, oavsett vilka ledamöter som väljs i valet. Lena Fagéus är kyrkoherde i Umeå.

Kyrkoval

Vart fjärde år är det kyrkoval. Senaste valet var den 6-19 september 2021.

Foto på röstkortskuvert. I bakgrunden ser man personer som köar.

Kyrkovalet - demokrati i kyrkan

Svenska kyrkan gick till kyrkoval den 19 september 2021. Valdeltagandet blev 18,4%. Nästa kyrkoval äger rum den 21 september 2025. Informationen på den här webben rör kyrkovalet 2021.

Fler artiklar ur Spira:

Poddar och peppar för planetens skull

Publicerad:

Eduardo Pettersson guidar umebor i energi- och klimatfrågor och slår gärna hål på myter om vad som inte funkar i norra Sverige. Sin egen energi hämtar han ute i naturen.

När det värsta har hänt...

Publicerad:

När Carina Kjellssons son dog hastigt blev kyrkan en viktig plats för sorgen. Här tänder hon ljus, sköter om graven och pratar med andra i en sorgegrupp med diakon Monica Lundgren. – Det ger lite sinnesro i själen.

Krönika: ”Därför sörjer jag efter valrörelsen”

Publicerad:

Krönika av Lena Fagéus, kyrkoherde i Umeå.

Värd på både kronprinsessans vigsel och konserter i Umeå

Publicerad:

Hon var konsert- och gudstjänstvärd i Stockholm i nästan 30 år. Nu vill Rut Niska Säfström engagera fler konsertvärdar i Umeå.

Olof Wretling: ”Humor har en unik kraft”

Publicerad:

Uppgiften att skriva ett brev till sin döda pappa satte fart på Olof Wretlings sorgearbete. I sina sommar- och vinterprat berättar han hur sorgen gjorde honom till en skrivande människa.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Gudstjänst hemma

Under sommaren kan du fira andakt här varje söndag kl 11. I sommar kommer andakterna från Umeå, Vännäs-Bjurholm, Holmsund, Sävar-Holmön och Hörnefors.

Här kan du läsa vad som händer i veckan

Detta händer under veckan i Svenska kyrkan i Umeå

Du behövs!

Det finns många sätt som du kan hjälpa andra medmänniskor på. Att bli medlem, engagera dig som volontär och att ge en gåva är några.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira