Minneshögtid på årsdagen av flygolyckan

På årsdagen efter flygplansolyckan hålls en öppen minneshögtid med drop in under två timmar i Umeå stads kyrka.

Tisdag den 14 juli hålls en minneshögtid för de nio personer som omkom i flygolyckan på Storsandskär 2019.

Umeå stads kyrka är öppen klockan 19–21 för den som vill tända ett ljus, sitta en stund och lyssna till musik, dikter och reflektioner. Utanför kyrkan finns möjlighet att lämna blommor.

– Vi kommer att fortsätta minnas de personer som dött, men minneshögtiden blir ett slags avslut på sorgeåret, säger Ingrid Holmström Pavval, präst i Umeå.

– Inte förrän det gått ett helt år med högtider och familjetraditioner kan man säga till sig själv att det går att leva vidare. Det blir annorlunda, men det går, säger Ingrid Holmström Pavval, som leder minneshögtiden tillsammans med Mikael Åström. Båda deltog i krisarbetet och minnesceremonin efter olyckan förra året.

Minneshögtiden är anpassad för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och begränsa risken för smittspridning. Max 50 personer får vistas i kyrkorummet samtidigt. Det kommer att finnas värdar på plats för att visa besökare till rätta.