Kan jag hitta julens magi igen?

Nyhet Publicerad Ändrad

För mig handlar julen mest om sysslor och ­måsten, så julens skimmer har försvunnit allt mer. Kan jag hitta tillbaka till förundran och julmagi?

Erica Dahlgren, P4-spanare och julälskare:

Erica Dahlgren Foto: Clara Lidström

Ja! Kom ihåg att du är fri att forma julen som du vill ha den. Var krass – skriv en lista på det du känner att du borde göra och stryk hälften. Välj ut det som är viktigast för dig och gör de sakerna tidigt, så de inte behöver klämmas in dagarna före julafton. Och om du på julafton känner dig stressad, pröva att strunta i saker och umgås i stället.

För mig funkar det bäst att se julen som ett långlopp så jag hinner njuta. Förr höll jag igen för att inte börja för tidigt, men en julexplosion den 17–18 december var inte mysig. Nu väljer jag ut tre saker som är viktiga för mig och börjar tidigt. Presenter till barnens adventskalendrar börjar jag leta i oktober. Jag lyssnar på julsånger i en viss ordning, börjar med gladamerikansk julpop i november och sitter med tårar i ögonen till Ave Maria på julafton. Jag måste också få in vissa dofter för att känna julmagin – apelsin-nejlikor och hyacinter. Har jag bara gjort det blir jag nöjd! Julmaten är däremot inte så viktig för mig. Den går att köpa färdig.

Nils enström, förskollärare på Prästkragen:

Ja, det tror jag, men kanske en annan julmagi än den stereotypa barnakänslan inför julen. Jag tror vi har för många tankar på hur saker måste vara, inte minst till jul, och att känna julmagi får inte bli ytterligare ett krav. Försök släppa ner axlarna och tänk ”jag duger som jag är och orkar det jag orkar”.

Nils Enström

För mig försvann julmagin mycket i tonåren, men kom tillbaka senare i en annan form som jag värderar lika högt. Nu handlar det om tillfälle att mötas, att bjuda in någon extra till julbordet, få släppa på kraven och ta en julmust till eller sitta uppe extra länge.

Det är också en förmån att få umgås med mina barn hemma och barnen på jobbet när luften börjar dallra inför jul. Det är fantastiskt härligt när det är så! Ett sätt att hitta julmagi kan vara att umgås med barn och låta sig smittas. Men kom ihåg att möta barnet som en människa, inte en stereotyp. Julen är inte alltid bara fin, utan kan vara en tid av besvikelse för både barn och vuxna, och den känslan måste också få finnas.

Text Helena Andersson Holmqvist

Mer julmagi!

• Stryk varannan sak på att göra-listan

• Lyssna på utvald julmusik

• Släpp kraven på julmagi

• Bjud in någon extra till julbordet

• Umgås med barn

Läs fler Dilemmat

Dilemmat: ”Hur vet jag att barnen mår bra på sina aktiviteter?”

Publicerad:

Mina barn spelar fotboll och sjunger i barnkör. Men jag blir orolig när jag läser om barn som far illa även i idrotten och kyrkan.

Dilemmat: ”Varför ska vi egentligen döpa vårt barn?”

Publicerad:

I vår familj har det varit tradition att barnen döps. Vår yngsta föddes under pandemin, så det blev inte av. Nu velar vi fram och tillbaka.

Dilemmat: ”Hur kan kristen tro hjälpa mig i svåra tider?”

Publicerad:

Isolering och oro under pandemin har gjort att jag testat olika metoder för att må bra. Finns det något i den kristna traditionen som kan hjälpa?

Dilemmat: ”Hur kan jag klara denna jul?"

Publicerad:

Julen ska vara glädjens högtid, men jag kan inte fira med min familj i år och känner mig ensam och ledsen. Hur hanterar jag det?

Dilemmat: ”Hur kan jag få till djupa samtal i vardagen?"

Publicerad:

Jag saknar de djupa samtalen från min konfatid. Det är så svårt att komma in på det som är riktigt viktigt.