Elfordon vid kyrkor - vad tycker du? Svara på en enkät om hållbar rörlighet

Nyhet Publicerad Ändrad

I tre städer undersöker Svenska kyrkan nu intresset för att elfordonspooler vid kyrkorna. Svara gärna på enkäten om resvanor. Det tar ett par minuter.

I tre städer undersöker Svenska kyrkan intresset för att inrätta elfordonspooler vid kyrkorna. I förstudien kring hållbart resande ingår en resvaneundersökning bland församlingsbor.

Här hittar du enkäten. Den tar bara ett par minuer att fylla.

Målet är att utveckla ett mer hållbart resande inom Svenska kyrkan, och samtidigt bidra till en omställning av resandet i samhället i stort genom nya delandelösningar.

Det är väldigt värdefullt om ni tar er en kort stund och svarar på undersökningen! Ju fler som svarar, desto bättre utfall av förstudien. Alla svar är givetvis anonyma.

Bakgrund förstudie om hållbar rörlighet

Svenska kyrkan i Örebro genomför under våren en förstudie om hållbar mobilitet i samarbete med Umeå och Malmö. Syftet är att ta fram ett förslag på guide/handbok för hur församlingar i hela Svenska kyrkan kan arbeta för att utveckla ett mer hållbart resande både bland medarbetare och församlingsmedlemmar/medborgare.

Idén som ska undersökas är så kallade ”mobilitetshubbar”, alltså fordonspooler som kan användas av både egna medarbetare och andra. (Fordon kan vara bilar, elmopeder, lastcyklar mm)

Kyrkans egna fordon skulle kunna ingå i poolerna, men även nyttjas av andra under tider när de annars står outnyttjade (främst på kvällar och helger). På så vis skulle kyrkan kunna bidra till en omställning mot mer hållbart resande även utanför vår egen organisation, om vi skulle möjliggöra för församlingsmedlemmar och andra att göra sig av med sin fossilbil för att i stället vara med i en av kyrkans fordonspooler.

Som en del av förstudien har både medarbetare och församlingsbor fått en enkät med resvaneundersökning.

Förstudien finansieras med Svenska kyrkans medel för projekt inom Färdplan för klimatet, och beräknas vara klar i augusti 2022.

Hållbarhet

Hållbarhetsfrågorna är ständigt närvarande i Svenska kyrkans verksamhet. Med människovärdet i fokus arbetar vi för människor som lever i utsatthet både i Sverige och utomlands.