5 gömställen från press och stress

Behöver du ett tjuffe från prestation och stress? Välkommen in i kyrkorummet.

(Ur Spira nr 1 2022)

Leken tafatt innefattar oftast ett tjuffe, pax eller vad du nu kallar den skyddade platsen där den jagade inte får fångas. Kyrkorummet har också haft den funktionen. Birger Jarl införde kyrkofrid på 1200-talet, så ingen fick gripas eller anfallas i en kyrka.

I dag är det kanske stress, sorg eller oro som inte lämnar dig i fred. Så här kan du använda kyrkorummet som en fristad.

1. Gå in i kyrkan

När du öppnat kyrkdörren kommer du in i vapenhuset. Här lämnade man tidigare sina vapen och gjorde sig redo för gudstjänst. Slå av mobilen och greppa en psalmbok som symbol för att du vill ha en stund på egen hand. Vad behöver du just nu?

2. Sänk tempot

Ett tomt kyrkorum uppmanar till sänkt tempo och röstläge. Ta ett par djupa andetag. Gå sedan så sakta du kan längs mittgången. Ta av dig skorna först om det känns bekvämt. Fundera på vart du är på väg.

3. Sätt eller lägg dig ner

Slå dig ner i kyrkbänken eller böj knä vid altaret. Titta nyfiket på konstverken som oftast hänger längst fram i kyrkan. Kanske finns det också målningar i taket. Det är okej att lägga sig ner en stund på golvet eller en bänk och titta upp. Upptäcker du något nytt?

4. Ta fram psalmboken

Bläddra fram en psalm, kanske ”Blott en dag” (nr 249) eller ”Var inte rädd” (nr 256). Reflektera en stund över någon av stroferna. Eller läs någon av bönerna som du hittar på de tre sista uppslagen. Vad vill du tacka för eller be om hjälp med?

5. Tänd ett ljus

För cirka 50 år sedan flyttade ljusbäraren in i svenska kyrkor. Nu finns en plats för ljuständning i varje kyrka. Det stora ljuset i mitten symboliserar Jesus som världens ljus. Tänk på en person och tänd ett ljus för den, eller för dig själv. Vem är viktig i ditt liv?

Fler artiklar ur Spira:

Musiken i kyrkan är inte helt barock

Publicerad:

Om du går på kyrkokonsert i Umeå kan du få njuta av nästan 400 år gammal musik. Just musik från barocken är oerhört populär. Men vad fick en umebo på 1600-talet höra i kyrkan?

Levande musik vid livets början och slut

Publicerad:

Har du varit på vigsel eller begravning i Umeå? Då är det mycket möjligt att du hört Per Wållberg spela orgel. – Det är ett otroligt viktigt uppdrag, säger han.

Njuter när kyrkan bjuder på konsert

Publicerad:

– För mig betyder det mycket att kyrkan erbjuder livemusik, säger Marianne Hägglund, som är en flitig konsertbesökare. Senast hörde hon musik av kompositören Rego Wiklund.

Så upptäcker du Umeås historia i stans kyrkor

Publicerad:

Umeå firar 400 år, men stans äldsta kyrka har faktiskt hundra år till på nacken. En närmare titt på kyrkorna under århundradenas gång avslöjar också Umeås historia.

”Det är hit man kommer när man kommer hem”

Publicerad:

Torsdagskvällar är helig tid. Då sitter Carola Hedmark tyst i grupp längst fram i Ålidhemskyrkan. Meditationen hjälper henne att utforska sina inre rum, trots sin tinnitus.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Gudstjänst hemma

Söndagar kl 11 och på vissa kyrkliga helgdagar kan du se en förinspelad andakt här på webben.

Här kan du läsa vad som händer i veckan

Detta händer under veckan i Svenska kyrkan i Umeå

Du behövs!

Det finns många sätt som du kan hjälpa andra medmänniskor på. Att bli medlem, engagera dig som volontär och att ge en gåva är några.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Senaste Spira

Spira nr 1 har temat ”Heliga rum”. Umeås kyrkor under 400 år. Så hittar du tjuffe. Möt Anna Hjälm som tror på religionsmöten.