Mässa och nattvard

Mässa och nattvard – vad är det? Hur går det till? Och vem får vara med? Här får du svaren!

Mässa och nattvard – vad är det?

Vard betyder måltid. Nattvarden påminner oss om den sista kvälls-måltid Jesus åt med sina lärjungar innan han dog. Sedan dess har den kristna kyrkan firat mässa som är gudstjänst med nattvard.

Vad betyder nattvarden?

När Jesus åt med sina lärjungar jämförde han brödet och vinet med sig själv. I nattvarden får vi del av Jesu liv. Vi tror att Jesus var Guds son och att han lovade att vara med oss. Gud är närvarande när vi firar nattvard också nu. Det är ett mysterium, men vi kan ändå ta emot det. Därför kallar vi nattvarden en helig handling. Ett annat ord för det är sakrament.

Hur går det till?

Vi tar emot brödet, ett slags kex som också kallas oblat, och doppar det i bägaren med vin eller dricker en liten klunk. Brödet är glutenfritt och vinet alkoholfritt i vår kyrka. Om du inte vill ta emot bröd och vin kan du ändå gå fram och få välsignelsen. Lägg då bara en hand på din axel.

Vem får vara med?

Alla är välkomna att ta emot nattvard, oavsett ålder. Om du är barn, ta med dig en vuxen.

Välkommen till mässa!

Gudstjänster och mässor i Umeå

Varför firar vi gudstjänst

Mitt i det som är livets glädjeämnen och sorger, förtvivlan och hopp samlas vi till gudstjänst.

Kors med händer i mitten

Mer om gudstjänst

En gudstjänst kan se ut på flera olika sätt. Här finns beskrivningar av de vanligaste, vad de liturgiska färgerna betyder och vad prästens kläder heter.