Norra kyrkogården med Heliga korsets kapell och trons kapell
Foto: Peter Lindegren

Lokaler för begravningar

En begravning kan hållas på många olika platser. Alla som är folkbokförda i Sverige har rätt till en kostnadsfri lokal för begravningsceremoni när de avlidit. Här kan du läsa mer om de lokaler som kyrkogårdsförvaltningen i Umeå erbjuder.

Det finns fem kapell i Umeå för begravningsceremonier. Två av kapellen kan även användas som neutrala begravningslokaler. Som neutral lokal finns även paviljongen vid Backens prästgård, och för större sällskap en lokal i Ersboda Folkets hus. Hyran av dessa kapell och lokaler finansieras av begravningsavgiften och innebär därför ingen kostnad för dödsbo eller anhöriga, under förutsättning att den avlidne var folkbokförd i Sverige.

Begravningsceremonier kan även hållas på andra platser och i olika religiösa samfunds lokaler. Dessa lokaler har inte kyrkogårdsförvaltningen ansvar för och eventuella kostnader får därför dödsboet eller de anhöriga stå för.

Ceremonilokaler utan religiösa symboler

Kapell med kristna symboler

Boka tid och plats för begravning

Telefontid: 090-200 26 00 (helgfria vardagar kl 10-12)
Besökstid: helgfria vardagar kl 10-12 och 13-15
För att minska smittorisk tar vi endast emot tidsbokade besök. Ring eller mejla för tidsbokning.

E-post: umea.administration@svenskakyrkan.se
Besöksadress: Skolgatan 75, 903 30 Umeå
Postadress: Umeå pastorat, Administrativa enheten, Box 525, 901 10 Umeå

Kyrkogårdsexpeditionen

Öppettider vardagar 10-12 och 13-14.30

Avvikande öppettider oktober:

28 oktober - öppet 10-12
30 oktober - öppet 10-12

E-post umea.kyrkogardsexp@svenskakyrkan.se

Postadress Box 525, 901 10 Umeå
Besöksadress Östra Esplanaden 9, 2 tr. För att minska smittorisken uppmanar vi till att kontakta oss via telefon eller e-post.