Kulturfest 2022

Umeå fyller 400 år och Svenska kyrkan firar med en nio dagar lång kulturfest den 28 maj till 5 juni. Det blir musik, poesi och konst.

Som en del av Umeå 400 år-firandet inbjuder Svenska kyrkan i Umeå till en kulturfest lördag 28 maj till söndag 5 juni.

Festen inleds med musik från 1600-talet i Backens kyrka. Sedan följer konserter med klassisk musik och poesi från alla århundranden fram till helt nyskriven musik. Det blir även familjeföreställningar och lunchkonserter. De 15 konserterna hålls i sex olika kyrkor i alla församlingar.

På pingstdagen firas avslutningsgudstjänst med bland andra Ylva Eggehorn och Stina Ekblad.

Medverkande

Musik av Henry Purcell, J.S Bach, Elfrida Andrée, Franz Schubert, Johannes Brahms, Arvo Pärt, Jan Sandström, Anders Paulsson, Wilhelm Peterson-Berger, Francis Poulenc, W.A Mozart, Gustav Mahler, Ned Rorem med fler.

Uruppföranden av verk av kompositörerna Jan Sandström och Anders Paulsson.

Programmet finns i Musikfoldern för våren 2022 som du laddar hem här.

”Jubilate” med musik från 1600-talet

Lördag 28/5 kl 15.00, Backens kyrka

Introduktion kl 14.00 – möte artister och publik
Lene Langballe, zinka och blockflöjter Kersten Cottyn, cembalo och orgel. Liten orkester, kör och solister. Lena Fagéus läser texter från 1700-talet.

”Klangen av en solstråle”

Söndag 29/5 kl 15.00, Tavelsjö kyrka

1600-talets italienska pärlor för zinka, flöjter ochcembalo. Lene Langballe, zinka och blockflöjter. Kersten Cottyn, cembalo och orgel.

”Bach för sjutton!”

Söndag 29/5 kl 19.00, Umeå stads kyrka

Musik från 1700-talet.
Introduktion kl 18.00 – möte artister och publik.
Jon Sjödin, nyckelharpa. Helena Holmlund, cembalo. Ensemble med Lisa Oscarsson, cembalo. Åsa Bergius läser texter från 1700-talet. Program med paus. Entré 150 kr.

Lunchkonsert

Måndag 30/5 kl 12.00, Ålidhemskyrkan

Musik för nyckelharpa och cembalo/orgel
Jon Sjödin och Helena Holmlund.

"Du går icke ensam"

Måndag 30/5 kl 19.00, Umeå stads kyrka

Musik från 1800-talet. Introduktion kl 18.00 – möte artister och publik.
Maria Axell på orgel, manskör under ledning av Tomas Pleje. Susanna Levonen, alt. Malgorzata Blaszczyk, viola. Anders Winterstam, piano. Mariann Lestander läser texter från 1800-talet. Program med paus. Entré 150 kr.

Familjekonsert ”Peter och vargen”

Tisdag 31/5 kl 12.00 & 15.00, Backens kyrka

Av Sergej Prokofjev. Maria Axell och Anders Winterstam orgel. Kristina Sturk, textläsning.

”Enkelhetens djup”

Tisdag 31/5 kl 19.00, Tegs kyrka

Musik från 1900-talet. Introduktion kl. 18.00 – möte artister och publik. Kristen Jansen Brodin och Umeås kyrkomusiker spelar musik av Arvo Pärt.

Ylva Eggehorn läser texter.

Lunchkonsert ”Ett hemligt tecken”

Onsdag 1/6 kl 13.00, Mariakyrkan

Musik av Ennio Morricone, Arvo Pärt, J.S. Bach, Carl Nielsen, Claude Debussy och psalmer. Ylva Eggehorn läser texter. Sopplunch kl 12.00 med anmälan.

”Ohört”

Onsdag 1/6 kl 19.00, Backens kyrka

Musik från 2000-talet. Introduktion kl 18.00 – möte artister och publik.

Uruppförande av Jan Sandströms verk Cantilena för klarinett och orgel. Kjell Fagéus, klarinett. Lisa Oscarsson, orgel. Improvisationer på teman från fyra sekler med Svenska kyrkans musiker. Susanne Dahl läser texter.

Lunchkonsert ”Sommarsång”

Torsdag 2/6 kl 12.00, Umeå stads kyrka

Love Derwinger spelar pianomusik av Wilhelm Peterson-Berger.

After school-konsert ”Babar”

Fredag 3/6 kl 15.00, Tegs kyrka

Bengt Forsberg på piano och skådespelare Miriam Forsberg framför Francis Poulenc Babar.

”Treenighet”

Fredag 3/6 kl 19.00, Tegs kyrka

Introduktion kl 18.00 – möte artister och publik.

Amanda-trion framför musik av W.A Mozart, Rebecca Clarke och J. Brahms. Miriam Forsberg läser texter av Tomas Tranströmer. Program med paus. Entré 150 kr.

Lunchkonsert: ”Meditativ Klezmer”

Lördag 4/6 kl 12.00, Umeå stads kyrka

Kvarteret Arken trio på klarinett, violin och cello. Liza L Lundkvist läser egna texter.

”Min ö är full av klanger”

Lördag 4/6 kl 19.00, Tegs kyrka

Introduktion kl 18.00 – möte artister och publik.

Jessica Elevant, sopran. Love Derwinger, piano. Kjell Fagéus, klarinett. Musik av Gustav Mahler, Ned Rorem och Franz Schubert. Skådespelare Stina Ekblad läser texter.

Program med paus. Entré 150 kr.

Musikgudstjänst

Söndag 5/6 kl 11.00, Backens kyrka

Stina Ekblad läser texter och Ylva Eggehorn predikar.

Umeå Kulturfest 2022

• Lördag 28 maj till söndag 5 juni
  • Musik från 400 år, textläsning, konst och möten mellan artister och publik.
  • 15 konserter och en musikgudstjänst i 6 olika kyrkor.
  • Fritt inträde till alla konserter utom fyra som kostar 150 kr/konsert.
  • Arrangör Svenska kyrkan i Umeå i samverkan med studieförbundet Sensus och Musikverket.