Kulturfest 2022

Kulturfesten 2022 är avslutad. Stort tack till alla besökare, musiker, poeter, ideella och alla andra som gjorde den första Umeå kulturfest till en riktig fest!

Som en del av Umeå 400 år-firandet inbjuder Svenska kyrkan i Umeå till en kulturfest lördag 28 maj till söndag 5 juni 2022.

Den 28 maj till 5 juni 2022 hölls Umeå kulturfest ”Heliga rum”, som en del i Umeås 400 års-firandet.

Programmet ligger kvar ett tag för den som vill läsa mer om musiken och texterna som framfördes  under veckan.

Festen inleds med musik från 1600-talet i Backens kyrka. Sedan följer konserter med klassisk musik och poesi från alla århundranden fram till helt nyskriven musik. Det blir även familjeföreställningar och lunchkonserter. De 13 konserterna hålls i sex olika kyrkor i alla församlingar.

På pingstdagen firas avslutningsgudstjänst med bland andra Ylva Eggehorn och Stina Ekblad.

Podden Angeläget!

Årets första avsnitt av Angeläget är ute! Kyrkoherde Lena Fagéus träffade författaren och poeten Ylva Eggehorn för att prata om hur skrivandet kan vara både tillflykt och fristad.

Musiken i kyrkan är inte helt barock

Om du går på kyrkokonsert i Umeå kan du få njuta av nästan 400 år gammal musik. Just musik från barocken är oerhört populär. Men vad fick en umebo på 1600-talet höra i kyrkan?

Nu släpps biljetterna till kulturfesten

Nu släpps biljetterna till fyra av konserterna under Umeå kulturfest Heliga rum. De nio andra är gratis.

Umeå Kulturfest 2022

• Lördag 28 maj till söndag 5 juni
  • Musik från 400 år, textläsning, konst och möten mellan artister och publik.
  • 13 konserter och en musikgudstjänst i 6 olika kyrkor.
  • Fritt inträde till alla konserter utom fyra som kostar 150 kr/konsert. Biljetter via Biljettcentrum
  • Arrangör Svenska kyrkan i Umeå i samverkan med studieförbundet Sensus och Musikverket.

Rummens tysta tilltal

Varje kyrkorum bär på en berättelse som gestaltas i arkitektur, inredning, färgsättning, symboler och konst. Det talar olika till oss. Ibland behöver vi nycklar för att öppna det berättade. Nycklar som vill öppna trons språk kring mötet mellan det mänskliga och det gudomliga. Medan annat är intuitivt. Rymd, stillhet och ljus. Under Kulturfest i ton och tal. Ta tillfället att även lyssna in vad rummen vill förmedla.

I samband med introduktionerna ger Lars Segerstedt, präst och konstnär, tips på konstverk att vila ögonen på under konserterna.

Musik av Henry Purcell, J.S Bach, Elfrida Andrée, Franz Schubert, Johannes Brahms, Arvo Pärt, Jan Sandström, Anders Paulsson, Francis Poulenc, W.A Mozart, Gustav Mahler, Ned Rorem med fler.

Uruppföranden av verk av kompositörerna Jan Sandström och Anders Paulsson.

Medverkande

I samband med konserterna finns möjlighet att ge en gåva till Act Svenska kyrkan

Pojke står på en soptipp och håller i en trasig boll.

Act Svenska kyrkan

Tillsammans med kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor, och agerar snabbt när katastrofen inträffar.

Konserter och musik i kyrkan

Nu presenteras hela vårens musikprogram för Svenska kyrkan i Umeå. Det blir cirka 50 konserter med körer, solister, orgel och olika musikensembler. De flesta har gratis inträde.

En blandad ungdomskör i röda kåpor sjunger.

Kultur och musik

I Svenska kyrkan finns ett rikt kulturliv med konserter, musik och många körer där du kan utveckla ditt musikintresse...