Frågor inför Umeå kulturfest 2022

Välkommen till Umeå kulturfest. Här hittar du svar på några frågor.

Vid varje konsert kommer det att finnas konsertvärdar som kan ge svar på dina frågor. 

Vad ska jag ha på mig?

Det finns ingen särskild klädkod. Kom som du känner dig bekväm. 

Måste jag veta något om musiken i förväg?

Nej, men en hållning av att vara öppen och nyfiken hjälper till!

Du är välkommen att delta i introduktionerna som hålls innan kvällskonserterna. Där får du veta mer om vad som kommer att framföras och några svar också varför det framförs. Möt artisternas engagemang och kunskap. Här kan du också ställa dina frågor om du har några.

På hemsidan kan du hitta information om vad som framförs. På webben kan du före eller efter konserten läsa om musiken. Vid konserterna får du ett programblad med information.

Du har också möjlighet att få en konsertkompis som du kan dela upplevelsen med. 

Ska man applådera mellan styckena? 

På kvällskonserterna har vi valt att låta musiken och poesin flyta in i varandra för att ni i publiken ska få så mycket ut av lyssningen som möjligt. Så svaret är i det här fallet; vänta gärna till pausen eller efter konserten till att applådera. Men – det finns egentligen inga fastlagda regler. Blir du tagen och vill ge uttryck för det – applådera. 

Är det numrerade platser?

Nej, det är inga numrerade platser. Observera att de som går på introduktionerna på kvällskonserterna får reserverade platser i kyrkan. Detta för att de lugnt ska kunna sitta och lyssna på introduktionerna utan att behöva bevaka en plats i kön till kyrkan. Insläpp i kyrkorna sker 15 minuter före varje konsert för att musikerna ska ha möjlighet att förbereda sig.

Kan barn gå på kulturfesten?

Två av föreställningarna passar extra bra för barn. Det är musiksagan ”Peter och vargen” på tisdag och familjekonserten ”Babar” på fredag, som är 30-45 minuter långa. 

På alla konserter får du som vuxen bedöma om barnet kommer att uppskatta musiken och orkar sitta stilla utan att påverka resten av publiken. På kulturfestens öppningskonsert lördag 28 maj i Backens kyrka kommer det att finnas barnpassning med erfarna pedagoger, så att du som en i publiken kan uppleva musiken helt och fullt, utan att känna stressen av att störa andra.

Filmar eller fotar ni under föreställningarna?

Vi som arrangörer kommer att filma och/eller fotografera en del i samband med föreställningen. Om du inte vill synas på foto eller film – säg till fotograf/filmare på plats.

Får jag ta video eller ljudupptagning under konserterna?

Nej, både av upprättsliga orsaker och för att inte ta bort uppmärksamheten från det som sker i rummet här och nu.

Om du vill ta ett foto på någon medverkande, så säg till så ser vi till att du får göra det efter konserten. 

Tillgänglighet?

Kyrkorna är handikappanpassade. 

 

Varmt välkommen!

Program

Fredag 3 juni

After school-konsert ”Babar”

Fredag 3 juni kl 15.00, Tegs kyrka. Familjekonsert för alla åldrar. Bengt Forsberg och Miriam Forsberg framför Babar av Francis Poulenc.

”Treenighet”

Fredag 3 juni 19.00, Tegs kyrka. Förtätad musik av Mozart, Clarke och Brahms möter poesi av Tomas Tranströmer. Amanda-trion och skådespelaren Miriam Forsberg. 

Lördag 4 juni

”Min ö är full av klanger”

Lördag 4 juni kl 19.00, Tegs kyrka. Djupt allmänmänsklig och gripande musik med Jessica Elevant, Love Derwinger och Kjell Fagéus. Skådespelare Stina Ekblad reciterar.

Söndag 5 juni

Musikgudstjänst Umeå kulturfest

Söndag kl 5 juni kl 11.00, Backens kyrka. Umeå kulturfest avslutas med gudstjänst. Stina Ekblad läser texter, predikan av Ylva Eggehorn.

Därför ska du gå på introduktionen

Missa inte introduktionerna en timme innan kvällskonserterna. Det blir ett möte mellan artister och publik.

Bli volontär under kulturfesten

Var med och skapa den goda stämningen under Umeå kulturfest. Du kan skjutsa artister till hotellet eller vara konsertvärd. Så här blir du volontär.

Nu släpps biljetterna till kulturfesten

Nu släpps biljetterna till fyra av konserterna under Umeå kulturfest Heliga rum. De nio andra är gratis.

Så får du en konsertkompis!

Har du aldrig varit på konsert eller vill du bara ha sällskap? Under vårens stora kulturfest testar Svenska kyrkan konceptet Konsertkompis.

Podden Angeläget!

Nytt avsnitt med temat "Musik som livsrum och motstånd". Kyrkoherde Lena Fagéus samtalar med Anders Winterstam, organist och musiker i Tavelsjö kyrka och Kjell Fagéus, klarinettist om musik och hur musik kan påverka människor på olika sätt i olika skeenden i livet.

Umeå Kulturfest 2022

  • Lördag 28 maj till söndag 5 juni
  • Musik från 400 år, textläsning, konst och möten mellan artister och publik.
  • 13 konserter och en musikgudstjänst i 6 olika kyrkor. 
  • Fritt inträde till alla konserter utom fyra som kostar 150 kr/konsert. Biljetter via Biljettcentrum
  • Arrangör Svenska kyrkan i Umeå i samverkan med studieförbundet Sensus och Musikverket.

Rummens tysta tilltal

Varje kyrkorum bär på en berättelse som gestaltas i arkitektur, inredning, färgsättning, symboler och konst. Det talar olika till oss. Ibland behöver vi nycklar för att öppna det berättade. Nycklar som vill öppna trons språk kring mötet mellan det mänskliga och det gudomliga. Medan annat är intuitivt. Rymd, stillhet och ljus. Under Kulturfest i ton och tal. Ta tillfället att även lyssna in vad rummen vill förmedla.

I samband med introduktionerna ger Lars Segerstedt, präst och konstnär, tips på konstverk att vila ögonen på under konserterna. 

Musik av Henry Purcell, J.S Bach, Elfrida Andrée, Franz Schubert, Johannes Brahms, Arvo Pärt, Jan Sandström, Anders Paulsson, Francis Poulenc, W.A Mozart, Gustav Mahler, Ned Rorem med fler. 

Uruppföranden av verk av kompositörerna Jan Sandström och Anders Paulsson.

Medverkande

Amanda-trion Kvarteret Arken trio Ylva Eggehorn Stina Ekblad Love Derwinger Kjell Fagéus Kersten Cottyn Susanna Levonen Miriam Forsberg Jessica Elevant Lene Langballe Emma Rönnlund Kristina Sturk Johan Christensson Anders Steinwall Jon Sjödin Helena Holmlund Kristen Jansen Brodin Malgorzata Blaszczyk Bengt Forsberg Per-Erik Andersson Frida Bromander Markus Asplund Anna Saxin Björn Malmehed Jonas Östlund Tomas Pleje Lisa Oscarsson Maria Axell Anders Winterstam Richard Öberg David Bergius Mariann Lestander Lena Fagéus Liza L Lundkvist Susanne Dahl Åsa Bergius 40-tal körsångare 

I samband med konserterna finns möjlighet att ge en gåva till Act Svenska kyrkan

Pojke står på en soptipp och håller i en trasig boll.

Act Svenska kyrkan

Tillsammans med kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor, och agerar snabbt när katastrofen inträffar.

Konserter och musik i kyrkan

Sommarens konserter i kyrkor och vid Nydalasjön. Alla finns samlade i ett gemensamt program. Här kan du ladda hem ditt eget exemplar och prenumerera på vårt musiknyhetsbrev.

En blandad ungdomskör i röda kåpor sjunger.

Kultur och musik

I Svenska kyrkan finns ett rikt kulturliv med konserter, musik och många körer där du kan utveckla ditt musikintresse...