Uddevalla pastorat Besöksadress: Kvarnbergsgatan 2-4, 45132 UDDEVALLA Postadress: Box 262, 45117 UDDEVALLA Telefon: +46(522)642100 E-post till Uddevalla pastorat

Ny enhetlig begravningsavgift från 1 januari 2017

Avgiftssatsen för 2017 är nu beslutad av Kammarkollegiet. Avgiften blir 24,6 öre per hundralapp (justerad 1 dec). Den enhetliga avgiften tas ut från 2017 och syns på skattsedeln från 2018.

Begravningsavgiften har ingenting med medlemskapet i Svenska kyrkan att göra, utan finansierar själva begravningsverksamheten. Avgiften betalar du som är folkbokförd i Sverige och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst, oavsett trostillhörighet. Begravningsavgiften täcker de nödvändigaste kostnaderna i samband med gravsättning av en avliden.

Begravningsverksamheten är ett samhällsuppdrag som staten har givit Svenska kyrkans församlingar över hela landet, med undantag för Stockholms och Tranås kommuner. Där har begravningsverksamheten varit kommunal sedan 1800-talet.

Anledningen till att en enhetlig begravningsavgift har införts är en byråkratisk åtgärd som har att göra med att personer inte längre folkbokförs på församling utan i första hand på sin bostad, till exempel på lägenhetsnummer. Regeringen framhåller även ekonomiska skäl och utjämningsskäl.

Mer om begravningsavgiften hittar du här.

Läs Kammarkollegiets pressmeddelande från den 1 december 2017 här.