Foto: Alex Giacomini /Ikon

Konfirmation – så går det till

Här kan du läsa mer om vad konfirmation är och hur det går till.

Funderar du på att konfirmeras? Då är du inte ensam. Varje år konfirmeras drygt 30000 ungdomar i Sverige. Som konfirmand får du, bland annat:

• Tillfälle att prata om stora och viktiga frågor
  • Ta reda på vad kristen tro är
  • Lära känna nya människor
  • Åka på läger

Konfirmandtiden är också fika, skratt, allvar, lekar, samtal, musik, andakt. Det är så mycket mer. Hur mycket mer? Våga utmana dig själv och ta reda på det.

Såhär går det till:

Vad innebär det att konfirmeras?

Tänk dig att få fundera över livet och Gud tillsammans med andra. Att bli konfirmand i Svenska kyrkan är en sådan möjlighet. Du får spännande upplevelser och nya perspektiv på livet. Här finns utrymme för dig och dina tankar! Under konfirmandtiden kommer vi att prata om stora och spännande frågor som:

• Vem är Gud?
  • Varför finns jag?
  • Vad innebär det att älska någon?
  • Vad är meningen med livet?
  • Vad händer när vi dör?
  • Tro och vetenskap, måste man välja?
  • Varför finns det så mycket ondska?

Olika sätt att konfirmeras

I Uddevalla pastorat kan du välja mellan flera olika konfirmandgrupper. De flesta grupper träffas en kväll varje vecka (tisdag, onsdag eller torsdag), men det finns också en lägergrupp som framför allt träffas under loven. Dessutom finns en grupp för dig med särskilda behov, som träffas fredagar. Läs mer om grupperna här.

Vad gör man på en träff?

Vid varje träff utgår vi från ett tema som vi reflekterar kring på olika sätt, till exempel genom text, film, musik, lek och skapande.

Några av de teman som vi pratar om på våra träffar är: att vara människa, klimat och miljö, påsken, relationen människa - Gud, Bibeln, döden, kyrkan och vem Jesus är.

Under varje träff har vi andakt. Det är en stund där vi varvar ner och samlar oss och våra tankar, hör ett bibelord eller en berättelse. Vi sjunger lite och pratar om några funderingar utifrån berättelsen, och brukar avsluta med att be.

Flera ledare

I kyrkorna håller ett arbetslag i konfirmationsarbetet. Arbetslaget kan bestå av musiker, pedagog, diakon, präst eller andra anställda. Ofta finns också unga ledare som är något eller några år äldre än konfirmanderna och som nyss själva varit konfirmander.

Åka på läger

Läger är en viktig och ofta väldigt uppskattad del av konfirmandtiden. Att åka på läger ger stora möjligheter att lära känna sig själv och andra och skapa trygghet i gruppen. Finns det osäkerhet kring att åka på läger eller att sova borta, löser vi det självklart tillsammans.

I Uddevalla pastorat åker alla konfirmandgrupper till Ängögården, Uddevalla pastorats egen lägergård! Här bor vi med havet som närmsta granne. Här finns stora ytor för lek och samlingar, både ute och inne. Här kan man bada från gårdens egen brygga eller låna en kanot för en tur i de skyddade vikarna runt ön. Grillplatsen nere vid stranden är den givna samlingsplatsen på kvällen när solen sänker sig över
Nordströmmarna.

Fira gudstjänst

Under konfirmandtiden får du lära känna och ta reda på vad det är att fira gudstjänst. Du får vara med om flera olika sorters gudstjänster, och kanske hittar du din favorit.

Konfirmationsgudstjänsten

Konfirmandtiden avslutas med en konfirmationsgudstjänst. Då får du tillfälle att visa din familj vad du och dina kompisar lärt er under er konfirmandtid. Hur din konfirmandgrupp visar det kan utformas på många olika sätt – det kan till exempel ske genom drama, musik, sång, film, bildspel. Under gudstjänsten lägger konfirmandledarna sina händer på var och en av konfirmandernas huvuden och ber för dem. I bönen lovar Gud, på samma sätt som i dopet, att alltid vara med dig.

Anmälan

Du anmäler dig här på vår hemsida. När din anmälan registrerats får du en mailbekräftelse på detta. Efter sommarlovet får du ett brev med information om vilken grupp du kommit med i samt tid och plats för första träffen. Vi använder oss av ”först till kvarn”-principen, när grupperna är fulla så blir ditt andrahandsval viktigt. Prata med dina kompisar innan om ni vill anmäla er till samma grupp. Anmäl dig i tid, så ökar alltså dina chanser att få ditt förstahandsval! Senast 29 maj vill vi ha din anmälan.