Kulturvandringar sommaren 2023

I sommar bjuder vi in till en serie kulturvandringar i Tyresös vackra omgivningar. Skådespelaren och berättaren Marina Granlund tar dig med på en resa genom tid och rum.

På resa genom tid och rum i Tyresö slottspark

Välkommen till en oförglömlig kulturupplevelse i Tyresös vackra omgivningar! I sommar bjuder vi in till en serie kulturvandringar runt Tyresö slott och Tyresö kyrka. Tillsammans med sagodrottningen Helena Nyblom, Prins Eugen och andra historiska karaktärer som har bott och verkat i området, tar skådespelaren och berättaren Marina Granlund dig med på en resa genom tid och rum.

Varje vandring har sitt tema, som Marina gestaltar genom sång, vandring och ett engagerat berättande. Du kommer att upptäcka platser i Tyresö som du kanske inte visste existerade, och lära dig mer om områdets historia och kultur. Allt medan du njuter av den vackra naturen och de historiska byggnaderna som omger oss.

Samling utanför Pilgrimscentrum, Kyrkvägen 6.
Buss 875 från Gullmarsplan till Tyresö kyrka.
Kom gärna 10 minuter innan start.
Vandringarna går i varierad terräng och anpassas efter väder. Vid ihållande regn ställs vandringen in.

Marina Granlund

Berättarciceronen Marina Granlund är skådespelaren som förkovrat sig i den muntliga berättartraditionen. I över 30 år har hon arbetat vid olika teatrar och 2016 mottog hon Juryns pris på Kultur- och idrottsgalan för sin gestaltning av Bergadrottningen i Sagornas skog. Marina är även känd som Petra i Ingmar Bergmans film Fanny och Alexander. 

Vill du skriva ut ett blad?

Ladda ner

Maria Sofia, en kvinnlig pionjär

söndag 28 maj, 13.00-14.30

Maria Sofia De la Gardie har kallats för Sveriges första kvinnliga storföretagare. I år är det 380 år sedan 1600-talets stora industrikvinna gifte sig med Gustaf Gabrielsson Oxenstierna och fick Tyresö slott som morgongåva. Följ med på en berättarvandring i Maria Sofia De la Gardies fotspår runt slott och kyrka ute på det vackra Tyresö med skådespelerskan Marina Granlund.

Sagan om Svanhamnen

måndag 26 juni, 18.00-20.30

En saga av Helena Nyblom om att förlora sin skrud, lära på nytt i ett främmande land och att hitta hem. Vi vandrar via kyrkan och slottet ut i slottsparken.

Sagan om Bortbytingarna

måndag 10 juli, 18.00-20.30

En saga av Helena Nyblom om att växa upp i fel familj och sedan hitta rätt. Vi vandrar via kyrkan, slottet och Prinsvillan.

Prinsen som fick tystnaden att tala

måndag 21 augusti, 18.00-20.30

En saga av Helena Nyblom om att finna sin egen röst och väg i livet. Vi vandrar till Rävnäset via platser där Prins Eugen har målat.

Om Gabriel Oxenstierna

söndag 3 september, 13.00-15.30

Följ med på en berättarvandring om Gabriel Oxenstierna.