Meny

Information om hur vi tänker om Covid-19

För oss är det viktigt att ta oron på allvar

Uppdaterad version 9 september 2020

I Turinge-Taxinge församling är vi måna om människor och vill att miljön i våra kyrkor och församlingslokaler ska vara trygga att vistas i, därför följer vi dagligen information om Corona-viruset.

Vi samtalar i vår personalgrupp och gör regelbundet förändringar i verksamheten. När Folkhälsomyndigheten i våras bedömde situationen till ”mycket hög risk för samhällsspridning” sattes församlingens verksamhet på paus. Nedan följer information om läget just nu och fram i höst.

Om vi som anställda eller du som församlingsbo visar symtom på feber, snuva och hosta ber vi dig återkomma när du blivit frisk. Folkhälsomyndigheten ber alla i riskgrupper och de över 70+ minska på sina sociala kontakter och undvika fysisk kontakt och större folksamlingar.

Information om verksamheten i församlingen i nuläget:

Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen:

* Stanna hemma om du har symtom på covid-19.
* Handtvätt med tvål och varmt vatten. Tvätta noggrant under 20 sekunder. Gnugga ordentligt på alla sidor av händer och fingrar och under ev ringar. Glöm inte tummarna, fingertopparna och mellan fingrarna. Ta som vana att tvätta händer när du kommer till arbetet, efter hemkomst, innan matlagning, före måltid och efter toalettbesök.
* Handsprit är ett bra komplement.
* Undvik att röra ditt ansikte eller ögonen.
* Håll avstånd till andra personer både inom- och utomhus.
* Arbeta hemifrån om du har möjlighet.
* Vänd dig bort från personer i din omgivning om du behöver nysa eller hosta. Nys eller hosta i armvecket.

Gudstjänster:
Vi firar gudstjänst varje onsdag kväll, söndag kl 11, finska gudstjänster en söndag i månaden och Livspausgudstjänst en gång i månaden. Vi följer gränsen på max 50 gudstjänstdeltagare totalt inkl tjänstgörande präst, musiker, vaktmästare etc. Detta är särskilt viktigt att tänka på när man bokar dop, vigsel eller begravning – vars information också går ut till de berörda familjerna. I våra kyrkor placerar man sig där det finns en psalmbok och stolsdyna (gäller Turinge och Taxinge kyrkor) och i Nykvarnskyrkan att vi sprider ut oss ordentligt. De som tjänstgör under gudstjänsten (präst, musiker och vaktmästare) påminner om detta. Begravning i Turinge kapell kan inte genomföras med max 50 deltagare. Vi rekommenderar mellan 15-20 deltagare. Om ni blir fler än så vid en borgerlig begravning, så för dialog med församlingen så hittar vi en lösning. Om en begravningsgudstjänst skulle kräva ”dubblering” så kan ni också ta den diskussionen med församlingen.

Vi tar hänsyn till de moment i gudstjänsten där kroppskontakt ingår – fridshälsning och nattvardsfirande. Fridshälsning sker nu med ögonkontakt och förslagsvis händerna på hjärtat. Nattvard inbjuds till att doppa brödet eller enbart ta emot bröd. Detta påminner prästen om i gudstjänsten. Prästen har också handsprit vid altaret att använda sig av innan man dukar upp nattvarden.

Gudstjänsterna på Äldreboendet Lugnet har tagit paus. En av våra präster har vidare kontakt med Lugnet om situationen och de boendes mående.

Lunchbönerna i Nykvarnskyrkan tis-fre kl 12 firas som vanligt.

Körverksamheten (Cantate och Kören Existens) har börjat sina övningar för höstterminen, dock lite annorlunda än vanligt. Vi följer de rekommendationer som har kommit gällande körsång. Vi håller avstånd, sjunger korta stunder, fikar inte. Kontakta våra musiker för mer information.

Tänk på att det via radio och TV samt på sociala medier förekommer gudstjänster och andakter om du känner att vill ta del av en kristen gemenskap när du inte själv kan eller vill vara närvarande samt följ Turinge-Taxinge församling på Facebook för att ta del av våra digitala reflektioner en gång i veckan.

När det gäller dop och vigsel så har vi förståelse för att ni väljer att skjuta på det till senare tillfälle - det är bara att höra av er till expeditionen. Tänk dock på att ett dop och vigsel kan ske med de allra närmaste släkt och vänner och att ni vid senare tillfälle bjuder in till större firande när situationen tillåter.

Undervisning:
Barnverksamheten har startat upp för hösten med ett max antal barn i miniorer/juniorer och barnkörer på 20 deltagare. Vi försöker vara ute så mycket det går och om vädret tillåter samt dela på gruppen.

Babycafé och Öppen förskola träffas på de ordinarie tiderna.

Konfirmander, ungdomsgrupp och Ung pilgrim träffas åter på sina ordinarie tider.

Diakoni:
Knutpunkten, Samtal i Centrum, Tisdagsgruppen och den övriga finska församlingsverksamheten har startat upp för hösten. Kontakta berörd gruppledare för mer information om du vill veta. Församlingen erbjuder även telefonkedjor till de som så önskar och vi har kontakt med församlingsbor som behöver hjälp att handla och gå andra ärenden. Det förekommer också att vi kör ut matlådor till äldre som behöver extra stöd och omtanke och om du själv vill eller om du känner någon som skulle behöva extra stöd, omtanke eller några matlådor, så kontakta oss i församlingen.

Mission/Kafé Änglagott:
Kafé Änglagott håller öppet som vanligt. Vi följer de föreskrifter från Folkhälsomyndigheten som började gälla den 25 mars för bestämmelser enligt Livsmedelsverket. Därför har vi under vår egenkontroll riskbedömt vår verksamhet, glesat ut mellan våra bord och öppnat upp ”kyrktorget” utanför kyrksalen för sittplatser. Vi ber er hålla avstånd i kön, tvätta händerna ordentligt och hand-desinficera vid disken när du tar kaffe. Även personalen har handsprit vid kassan. Information ges vid ingången till Kaféet och Nykvarnskyrkan att man stannar hemma om man visar tecken på feber, snuva, hosta samt att man är extra försiktig, minskar på sina sociala kontakter och undviker större folksamlingar om man tillhör riskgrupp eller är 70+. Personalen på Änglagott kan också leverera det fikabröd ni önskar. Kontakta dem på 08-554 909 30.

Generellt är det färre som fikar inne på kaféet men många kommer och köper med sig fikabröd hem. Drällis på fredagar mellan 13-15 fortsätter varje vecka och tänk på att vi sprider ut oss med avstånd.

Vår expedition har öppet och har telefontid som vanligt på vardagarna. Vi förväntar oss att ni respekterar myndigheternas rekommendationer om att inte vistas i allmänna lokaler om ni visar symtom på sjukdom. En skylt vid entrén på Herrgården och Nykvarnskyrkan påminner även om detta.

Tveka inte att höra av er om ni har några frågor eller behöver prata med någon. Känner du någon som skulle behöva lite extra hjälp i dessa tider, skicka oss ett mail med namn och telefonnummer, så kan vi höra av oss till denne.

Med vänliga hälsningar
Patrik Ingemansson
Kyrkoherde