Tro och tankar

MANNES TANKAR

25/11 2019
”Mission Impossible”

Att finnas för alla och att göra det omöjliga möjligt, hur gör vi det?

Jesus sa till de som följde honom: ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag gett er.”
Detta kallas Missionsbefallningen, och är i grunden det uppdrag som varje kristen har att luta sig mot. Detta kan ju kännas som ett ”Omöjligt uppdrag” som skulle kunna få oss att tappa modet. Men det är ett gemensamt uppdrag och vi är i detta uppdrag stöttade av den Gud som är kyrkans centrum.
Nu handlar inte uppdraget om att gå ut och slå Bibeln i huvudet på folk utan vårt uppdrag är att visa på Guds kärlek till alla och att alla har samma värde.
Tillsammans kan vi visa på Guds omsorg till oss alla genom att vi använder våra förmågor och våra gåvor i mötet med andra.
Kyrkan är en plats för alla och vi alla är kyrkan. I detta uppdrag får vi stötta varandra och på så sätt skapa den bästa möjligheten för ett gott liv, med varandra och med Gud.

I den organisatoriska värld som är kyrkan finns olika sätt att få stöttning i detta uppdrag. Därför har vi förmånen att få stöttning av stiftet genom något som heter ”Biskopsvisitation”. Under fyra dagar i slutet av februari kommer de till oss i Västra Tunhems pastorat för att se hur de kan stötta oss i vårt fortsatta uppdrag att vara vår gemensamma kyrka. Biskopen kommer, tillsammans med sina kollegor från stiftet, att möta och delta i olika sammanhang.

Det blir spännande dagar som vi just nu planerar för, så håll utkik efter mer information så ni har chansen att få uppleva en del av denna händelse ni också. Datum för detta är 25–27 februari och 1 mars. Den 1 mars är det en avslutande Visitationsmässa klockan 11 i Västra Tunhems kyrka, kom gärna och delta. Mer info kring detta kommer.

Så nu har vi flera fantastiska händelser framför oss: Första advent, Jesusbarnet som vi får fira födelsen av i år igen och trevliga dagar med Biskopen som kommer till oss under 2020.

God Jul och Gott Nytt År!
Manne Bennehed

Att bli sedd och att se

Medseende genom livet, vad gör det med mig och dig?

Tänk dig att du har en fin krukväxt hemma som du tycker verkar torr, så du vattnar den. Sedan ser den lite risig ut och du tar bort gamla blommor och fula blad, men så ser du att den är angripen av ohyra och du pepprar den lite. Kanske behöver den lite stöttning tänker du och sätter i ett par blomsterpinnar. Varför inte plantera om den och duscha av den så blir det nog trivsamt för den. När du gjort detta säger du glatt till den: ”Nu blir det nog skönare för dig”.
Och så står den där i fönstret igen och har en härlig lyster.
Nu vill jag ge dig en fråga: Vad var det viktigaste för den där krukväxten?

Allt det där du gjorde med växten var viktigt men det första och viktigaste var att du såg den. Precis så är det med oss människor, vi behöver bli sedda men också själva vara seende.

Du och jag passerar och träffar människor vi olika tillfällen under en vecka, ibland har jag lätt att bara passera eller kanske till och med blunda för det jag ser. Det är inget konstigt med det, vi står alla i livets flöde. Men kanske skulle vi titta mer på de vi ser, och fundera på vad vi ser.
Vilsenheten hos en vandrande människa, någon som bär tungt, en människa med sorg i ögonen. Kroppshållningen hos den som tyst skriker på hjälp. Att se en annan människa kan ta tid från mig men ger den andra människan så mycket och det lilla jag gör lyfter kanske fram en ny nyans av den andra.

I en värld där vi ser varandra och agerar kan också jag bli sedd och förstå vidden av att bli sedd.

Mitt i livet hälsningar och allt gott.
Manne Bennehed