Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Tro och tankar

MANNES TANKAR

Att bli sedd och att se

Medseende genom livet, vad gör det med mig och dig?

Tänk dig att du har en fin krukväxt hemma som du tycker verkar torr, så du vattnar den. Sedan ser den lite risig ut och du tar bort gamla blommor och fula blad, men så ser du att den är angripen av ohyra och du pepprar den lite. Kanske behöver den lite stöttning tänker du och sätter i ett par blomsterpinnar. Varför inte plantera om den och duscha av den så blir det nog trivsamt för den. När du gjort detta säger du glatt till den: ”Nu blir det nog skönare för dig”.
Och så står den där i fönstret igen och har en härlig lyster.
Nu vill jag ge dig en fråga: Vad var det viktigaste för den där krukväxten?

Allt det där du gjorde med växten var viktigt men det första och viktigaste var att du såg den. Precis så är det med oss människor, vi behöver bli sedda men också själva vara seende.

Du och jag passerar och träffar människor vi olika tillfällen under en vecka, ibland har jag lätt att bara passera eller kanske till och med blunda för det jag ser. Det är inget konstigt med det, vi står alla i livets flöde. Men kanske skulle vi titta mer på de vi ser, och fundera på vad vi ser.
Vilsenheten hos en vandrande människa, någon som bär tungt, en människa med sorg i ögonen. Kroppshållningen hos den som tyst skriker på hjälp. Att se en annan människa kan ta tid från mig men ger den andra människan så mycket och det lilla jag gör lyfter kanske fram en ny nyans av den andra.

I en värld där vi ser varandra och agerar kan också jag bli sedd och förstå vidden av att bli sedd.

Mitt i livet hälsningar och allt gott.
Manne Bennehed