Musik och kör Gärdhem

I Gärdhems församling flödar musiken och sången i alla de tre olika kyrkorna; Gärdhems kyrka, Halvorskyrkan och Velandakyrkan.

Förutom många sångsolister och instrumentalister som medverkar vid ett flertal tillfällen har församlingen två vuxenkörer som är väldigt aktiva. De bägge körerna är olika till sin karaktär och har repertoar därefter.

Gärdhems kyrkokör

är en s k blandad kör där alla stämmor finns representerade såsom sopran, alt, tenor och bas. Vi sjunger delvis traditionell kyrkomusik men mest nyare körsånger och även modernare tongångar. Kören medverkar i vissa gudstjänster och högtider i kyrkan t ex vid Påsk och Jul. De årliga stora julkonserterna tillsammans med Trollhättans Stadsmusikår har blivit väldigt populära. Även vid Valborg sjunger kören traditionsenligt i samband med församlingens och hembygdsföreningens firande. Att vi medverkar vid församlingens konfirmation brukar också vara uppskattat. Ibland åker vi till andra församlingar och sjunger eller gör någon annan typ av körresa. Under våren 2016 deltar vi bl a i Läkarmissonens stora körsatsning och ger en konsert tillsammans med över 100 andra körsångare och Shirley Clamp med musiker.

Gärdhems kyrkokör övar i Gärdhems församlingshem på tisdagar kl.19.00 – ca 20.30-21.00.

Gärdhems kyrkokör övar
Bild: Västra Tunhems pastorat

Halvorskören

är en damkör som sjunger unisont för det mesta men ibland kanon eller med en extra överstämma. Sångerna är oftast lite nyare och lättsamma med fina melodier och texter. Halvorskören medverkar också i olika gudstjänster, främst i Halvorskyrkan. Kören sjunger även i andra sammanhang som t ex vid sångstund på äldreboenden. Vi har dessutom medverkat ibland vid församlingens Cafékvällar bl a med allsångsprogram och nu senast med ett program om och med Lasse Berghagens sånger. Det brukar vara uppskattat med ett speciellt tema och vi har även framfört program med sånger av Ylva Eggehorn, Lina Sandell och J. A. Hultman. Varje år i maj har kören en musikgudstjänst med vårsånger som också blivit väldigt omtyckt.

Halvorskören övar i Halvorskyrkan på onsdagar kl.17.00 – 18.30

Kontaktperson för körerna är kantor Anna Dahlqvist, tel: 070-285 75 08

Församlingen har även en barnkör, Singkidz (5-7 år), tillsammans med Åsaka-Björke församling. De övar vissa fredagar och sjunger i ett par gudstjänster. Kontaktperson är kantor Karin Helgesson, 073-923 84 26.

Vill man vara med och spela i en orkester finns Velandaorkestern som består främst av ”blåsare” men även elbas och slagverk finns representerade. Orkestern spelar vid olika tillfällen och håller nu på och övar inför en resa till Polen dit färden går i juni 2016.

Velandaorkestern övar i Velandakyrkan på måndagar kl.19.00 - 20.30.

Kontaktpersoner för orkestern är:
Gert Frick, tel: 0700 – 86 36 62 och Håkan Johansson, tel: 070 – 340 77 27

Anna Dahlqvist