Trollhättans pastorat söker ny kyrkoherde

Vår nuvarande kyrkoherde går vidare mot nya uppgifter i stiftet och vi söker därför en ny inspiratör och andlig ledare!

Trollhättans pastorat består av tre församlingar och har drygt 24 000 medlemmar. De ca 110 anställda finns inom fyra arbetslag för församlingsverksamheten, inom begravningsverksamheten, vaktmästeriet, en administrativ enhet och en fastighetschef.

Som kyrkoherde hos oss är Du chef över den administrativa enheten samt ”chef över chefer”. Dessa medarbetare ingår i Din ledningsgrupp. Se organisationsskiss
Trollhättans pastorat har god ordning och en väl fungerande struktur med en administrativ enhet som tillsammans med cheferna i ledningsgruppen stöttar kyrkoherden. Vi räknar med att han/hon kommer verka i den befintliga strukturen, men det finns även utrymme för utveckling och nya idéer.

Vårt viktigaste styrdokument, församlingsinstruktionen, antogs i december 2019 och gäller fram till 2023. Den visar tydligt på pastoratets teologiska profil. (länk till FIN).
Precis som i Svenska kyrkan i hela landet så står Trollhättans pastorat inför utmaningar med en nedåtgående ekonomi, men pastoratet har ett bra utgångsläge med ett gott eget kapital.

Våra församlingar har olika styrkor. För att ge ett exempel så jobbar Lextorps församling mycket med nätverket ”Framtiden bor hos oss”, som verkar för kyrkan i mångkulturella och mångreligiösa områden. Ett annat är den musikfestival ”Trollhättans TIDIG MUSIK-dagar” som hålls årligen i maj. Medarbetare hos oss har en del av sin tjänst vid Högskolan Väst.

Vi räknar med cirka 500 ideella medarbetare i pastoratet.

Vem är du?
Du är en erfaren, verklighetsförankrad, empatisk och lyhörd ledare.
Du har en god förståelse för vad ett strategiskt ledarskap innebär.
Du har förmåga att engagera församlingar och medarbetare så att vi kan växa i glädje, hopp och tro.
Du vill synliggöra kyrkan i samhället.
Du är trygg i din ledarroll och trivs med att få andra att växa.
Du har genomgått behörighetsgivande kyrkoherdeutbildning.
Du har erfarenhet av ekonomi/budgetstyrning.
Du har körkort klass B.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och vi ser att ledarskapet ska genomsyras av tydlighet utifrån kyrkans tro och lära, samt baseras på kontinuitet och närvaro för personal, förtroendevalda och församlingsbor.

Ansökan
Skicka fullständig ansökan med personligt brev, cv och referenser via brev eller e-post till Trollhättans pastorat senast den 15 april 2020. Ange referens: Kyrkoherde. Intervjuer planeras ske den 28 - 29 april.

Trollhättans pastorat
461 24 Trollhättan
trollhattans.pastorat@svenskakyrkan.se

Kyrkorådets ordförande Bernt Berggren
Kyrkorådets vice ordförande Bengt Kristiansson

KyrkA: Jan-Åke Carlsson
jan-ake.carlsson@svenskakyrkan.se

Vision: Håkan Gerenmark
hakan.gerenmark@svenskakyrkan.se

Välkommen med din ansökan!

Till bemannings- och rekryteringsföretag och försäljare:
Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.