Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Trollhättans pastorat söker ny kyrkoherde

Vår nuvarande kyrkoherde går vidare mot nya uppgifter och vi söker därför en ny inspiratör och ledare!

Trollhättans pastorat består av tre församlingar och har drygt 24 000 medlemmar. År 2022 läggs de tre församlingarna samman till en församling; Trollhättans församling. De cirka 105 anställda finns inom fyra arbetslag för församlingsverksamheten, inom begravningsverksamheten, vaktmästeriet, en administrativ enhet samt en fastighetschef.

Som kyrkoherde i Trollhättans pastorat är Du chef över den administrativa enheten samt ”chef över chefer”. Dessa medarbetare ingår i Din ledningsgrupp. Se organisationsskiss. (länk)

Trollhättans pastorat har god ordning och en väl fungerande struktur med en administrativ enhet som tillsammans med cheferna i ledningsgruppen stöttar kyrkoherden. Pastoratet räknar med att kommande kyrkoherde kommer verka i den befintliga strukturen, som inte ska påverkas av strukturförändringen 2022, men det finns ändå utrymme för utveckling och nya idéer.

Pastoratets viktigaste styrdokument, församlingsinstruktionen, antogs i december 2019 och gäller fram till 2023. Den visar tydligt på pastoratets teologiska profil. (länk till FIN)

Precis som i Svenska kyrkan i hela landet så står Trollhättans pastorat inför utmaningar med en nedåtgående ekonomi, dock har pastoratet har ett bra utgångsläge med ett gott eget kapital.

Pastoratets församlingar har olika styrkor. Som exempel arbetar Lextorps församling mycket med nätverket ”Framtiden bor hos oss”, som verkar för kyrkan i mångkulturella och mångreligiösa områden. Ett annat exempel är musikfestivalen ”Trollhättans TIDIG MUSIK-dagar” som hålls årligen i maj.

Medarbetare i pastoratet arbetar delvis i tjänsten på Högskolan Väst och även på sjukhuskyrkan på NÄL; Norra Älvsborgs länssjukhus.

I pastoratet finns cirka 500 ideella medarbetare.

Vem är du?

• Du är en erfaren, verklighetsförankrad, empatisk och lyhörd ledare.
  • Du har en god förståelse för vad ett strategiskt ledarskap innebär.
  • Du har förmåga att engagera församlingar och medarbetare så att vi kan växa i glädje, hopp och tro.
  • Du vill synliggöra kyrkan i samhället.
  • Du är trygg i din ledarroll och trivs med att få andra att växa.
  • Du har genomgått behörighetsgivande kyrkoherdeutbildning.
  • Du har erfarenhet av ekonomi/budgetstyrning.
  • Du har körkort klass B.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och vi ser att ledarskapet ska genomsyras av tydlighet utifrån kyrkans tro och lära, samt baseras på kontinuitet och närvaro för personal, förtroendevalda och församlingsbor.

Ansökan

Skicka cv och personligt brev via e-post till trollhattans.pastorat@svenskakyrkan.se, alternativt brevledes, senast den 12 augusti 2021. Intervjuer planeras ske 25 – 26 augusti.

Trollhättans pastorat
461 24 Trollhättan
E-post: trollhattans.pastorat@svenskakyrkan.se

Kyrkorådets ordförande Bernt Berggren, 0760-50 83 26

Kyrkorådets vice ordförande Bengt Kristiansson, 0705-66 56 08

Fackliga kontaktpersoner

Kyrkans Akademikerförbund: Johanna Sellgren, 08-441 85 61
johanna.sellgren@kyrka.se

Vision: Björn Carlstedt, 0511-285 30
bjorn.carlstedt@fv.vision.se

Välkommen med din ansökan!

Till bemannings- och rekryteringsföretag och försäljare:

Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.