Slitet och förgyllt - Utställning av presenningsikoner

Nyhet Publicerad

Mellan den 13 sep - 15 okt ställs Mats Hermanssons presenningsikoner ut i Trollhättans kyrka, med vernissage den 13 september kl 16.00.

Bakgrund
Mats Hermansson är präst. Först församlingspräst i Örebro S:t Nicolai i ca tio år, sedan som missionsteolog på kyrkokansliets internationella avdelning i Uppsala där han arbetade med relationerna till kyrkor i tredje världen och fick då möjlighet att inbjuda konstnärer att vara med i två större utställningar som turnerade i Svenska kyrkan; Världens Kristus och Made in Asia-Kristustolkningar.

Våren 2008 började han som domprost i Visby. I jobbet blir det mycket papper som ska skrivas och läsas, möten och sammanträden. Då tycker Mats att det är skönt att få sjunka in i denna bildvärld. Bilderna som han visar är målade på lediga stunder, framför allt på somrarna i sommarhuset i Småland.

Presenningsikon med ett motiv bestående av 4 händer

Inte ikoner
- Jag målar ikoninspirerade bilder – slagmetall, slitna presenningar, form, känsla och färger från ikonernas värld. Men jag målar inte ikoner. Det känns angeläget att säga det tydligt. Jag är på tok för otrogen och experimentell i mitt målande för att platsa i ikonmålarnas skara påpekar Mats.

- Däremot är jag sedan ungdom fascinerad av ikonmåleriet. Den östliga kyrkans rika bildspråk är inspirerande att ta spjärn emot. Jag tar till mig en del av det klassiska ikonmåleriets lagbundenhet men bearbetar det genom att bryta upp, utelämna, möblera om. Jag lånar lite här och där, vrider till det, lyfter fram detaljer och strävar mot det enkla. Syftet är att skapa en vacker bildbrygd med läkande och lugnande inverkan på människor.

Utställningen pågår mellan 13 september till den 15 oktober då Mats åter kommer till Trollhättan och då också medverkar i högmässan kl 11.00.