Fyra årstider
Foto: Pixabay

Höstens stora konserthändelse: Haydns Årstiderna

Nyhet Publicerad Ändrad

Trollhättans kyrka, söndagen 29 oktober kl 16:00.

Joseph Haydn komponerade oratoriet Årstiderna år 1800, strax efter dundersuccén med det tidigare oratoriet Skapelsen. Haydn var då en åldrad man med en lång och framgångsrik karriär bakom sig. Musikaliskt var han fostrad i 1700-talets wienklassicism med senbarocken ännu i färskt minne. Men under ett långt liv kom hans kompositionsstil att utvecklas och i detta sena verk hör vi tydliga föraningar om den kommande romantiken och senare tonsättare som Beethoven, Schubert och Wagner.

I Årstiderna får vi följa en lantlig idyll genom årets alla tider. De tre solisterna gestaltar bonden Simon, hans dotter Hanne och hennes trolovade, den unge lantbrukaren Lukas. Kören iklär sig rollerna som byns alla invånare; barn, unga och gamla. I våren hör vi hur bonden plöjer och sår medan ungdomarna gläder sig över den nya grönskan och de spirande känslorna. I sommaren försmäktar vi först i den stekande solen men förflyttar oss till lundens svalkande skugga, men överrumplas av ett fruktansvärt åskväder! Hösten präglas av skörd, jakt och inte minst glädjen över det nya vinet. Under vintern ligger naturen förlamad av köld och byborna håller sig inomhus, sysselsatta med handarbete och historieberättande framför elden.

Årstiderna är ett i grunden profant verk, men ger oss också en tydligt andlig dimension då årets tider jämförs med livets tider. Efter att vår ungdoms vår, medelålders sommar och ålderdoms höst passerat, kommer en vinter till oss alla. Men i verkets avslutning hör vi hur människans nya, eviga vår randas, i livet efter detta.

Oratoriet Årstiderna är ett helaftonsverk; konserten tar ca 2 timmar och 45 minuter inklusive en paus.

Trollhättans kyrka, söndagen 29 oktober kl 16:00.

Medverkande: Ingrid Berg – sopran, Daniel Ralphsson – tenor, Björn Larsson – bas, Trollhättans Motettkör och Bergslagens Kammarsymfoniker, allt under ledning av Mattias Eklund.

Biljetter finns att köpa på billetto.se.