Foto: Ulf Sundberg

Klimatsmart gravskötsel

Kyrkogårdsförvaltningen lanserade 2018 ett klimatsmart gravskötselalternativ. Du tecknar ett 4-årigt avtal som gör oss alla till en vinnare.

Du får en vacker gravrabatt med det lilla extra, och vi som förvaltare får lättskötta rabatter och sist men inte minst vår miljö den får chans att återhämta sig.

Varför är alternativet klimatsmart??

Växterna som planteras består av perenner och lökväxter, dessa är fleråriga och lättskötta. Vi minskar användingen av ettåriga växter som odlats upp i växthus, vilket innebär mindre: energiförbrukning i form av uppvärmning, transporter och mindre användning av gifter. En perenna plantering ersätter 8 planteringsomgångar av penséer och sommarblommor, vilket innebär mindre hantering och transporter etc.

Rabatten omges av en kantlist som är gjord av metall, vilket gör att rabatten är lättskött bidrar till mindre maskinella insatser. Till hösten smyckas graven med glest utlagt granris. Ljuslykta med ljuständning till allhelgonahelgen ingår i paketet, lyktorna tages in på vårkanten. Mindre administration eftersom uppdraget betalas vid ett och samma tillfälle.

Ekonomin, du sparar ca 2,000kronor!

Rabatten finns i två storleksintervaller, 0,35-0,50 kvadrat och 1,0-1,5kvadrat.

Har du frågor om avtalet, mejla gärna till oss på: trollhattans.bokning@svenskakyrkan.se

Foto: Ulf Sundberg