Nya sextamentet - en podd för unga om sex och kyrka

Får man ha sex innan man gifter sig? Vad tycker kyrkan egentligen om homosexualitet? Hade Jesus sex? Frida och prästen Sara snackar sex och kyrka i en ny podd, som du kan hitta i din vanliga poddspelare eller på Spotify.

Nya sextamentet

Lyssna på podden

Du kan göra mer än bara lyssna

i Facebookgruppen kan vi diskutera vidare om avsnitten och ämnen och frågor som tagits upp, eller så kan du ta upp helt nya ämnen och frågor om sex, sexualitet och relationer.

Nya sextamentet på Facebook

Podden i bilder

Se lite mer av oss, vad som händer backstage och annat skoj!

Nya sextamentet på Instagram

Varför gör kyrkan en podd om sex?

Just ämnet sex är en del av livet för alla, men är kanske extra intressant hos unga. Det knyter också an till många andra ämnen, som människovärde, självbild, självrespekt, medmänsklighet, relationer, jämställdhet, gudsbild, gudsrelation etc. Sex är på olika sätt väldigt närvarande i samhället och vart än unga vänder sig, men frågor om sexualitet besvaras i första hand av kompisar och internet än av trygga vuxna – inte i hemmet, skolan och absolut inte i kyrkan. Många uppfattar tvärtom kyrkan som moraliserande, dömande och negativ till sex.

Vill kyrkan vara relevant för människor måste vi våga tala även om känsliga ämnen. En väg till förändring är att tala med unga på ett sätt som är tillgängligt för dem, i kanaler där de finns, och ta upp ämnen som är viktiga för dem. Därför vill vi satsa på att skapa en trygg mötesplats där ungas förtroende för och relation till kyrkan kan byggas, och som i förlängningen kan öppna för att kyrkan blir mer relevant för den unga människan. En podd med tillhörande forum för samtal och diskussioner kan vara en start på ett sådant arbete.

Sara  Waldenfors

Sara Waldenfors