Bokomslag till "det tjugofemte barnet"
Foto: Kristina Albinsson

Författarafton 7 mars

Torsdag 18.00 i Töreboda församlingshem, med författaren Kristina Albinsson.

”1700-talsprästen Aron Mathesius livsresa och tiden han levde i.”

Kaffeservering med smörgås, kaka och kaffe/te 50 kr, går oavkortat till Fasteaktionen.

Vem är Kristina Albinsson?

Hon har arbetat som högstadielärare i hela sitt yrkesliv, men lever sedan drygt tre år tillbaka pensionärsliv i Mariestad. Hon är uppvuxen på landsbygden utanför Skene, och det var också där hon bodde större delen av sitt vuxna liv. Att nu få utforska Skaraborg är spännande av många anledningar – en av dem är att de allra flesta av hennes anor fanns här. Hon är intresserad av bland annat historia och släktforskning, och har skrivit två böcker som är just släktrelaterade, Syskonband och Det tjugofemte barnet.

Hon kommer främst att tala om Det tjugofemte barnet som handlar om Aron Mathesius, hennes farmors morfars far. Hans livsresa fängslade henne, och hon kände att hon ville lyfta fram honom ur det förgångnas skuggor, och skriva om hans liv. Han föddes 1736 och tillhörde en gammal finsk prästsläkt. Aron blev också själv präst. Han var den yngste av sin fars tjugofem barn, och en av de endast åtta överlevarna. Alla de andra syskonen dog som små. Kanske skapade bland annat medvetenheten om detta ett driv hos honom, ett driv som förde honom ut i världen. Han blev präst i svenska församlingen i London och stannade där i många år. Ödet förde honom dock senare faktiskt hit till våra trakter, där livet mot alla odds öppnade sig för honom på nytt.