Bårtäcke Ceremonilokalen
Foto: Tina Augustsson

Vi har fått ett nytt bårtäcke

Nyhet Publicerad Ändrad

Ceremonilokalen har fått ett bårtäcke. Vävt av textilkonstnär Birgitta Nordström. Precis som vårt tidigare bårtäcke, går det att använda även i våra andra kyrkor.

Bårtäcken är ett vävt eller broderat tygstycke som läggs över en kista. Användande av bårtäcke går tillbaka till medeltiden. Genom historiens gång har det används mer eller mindre i våra ceremonier.

Birgitta Nordström har sin ateljé på Hönö i Göteborgs södra skärgård. Hon fick uppdraget att skapa bårtäcket och under våren 2020 tog det form i hennes vävstol. Vävt i en dubbelväv av ull och lin, vilket hon själv beskriver som en ”utforskande och spännande process”.

Hon har tidigare vävt ett 15-tal bårtäcken.
– Ett signum för mina bårtäcken är att de aldrig bara får bli en bild, något att titta på. Det är mer än så. Jag vill att det ska vara mer taktilt än visuellt, säger hon.

Tvärs över bårtäcket går en plommonlila rand. Samma färg som stolsitsarnas tyg i ceremonilokalen. Som en livslinje, från liv till död. Fast Birgitta kallar den för ”bårtäckets vibrato”.

Våra bårtäcken lånar du kostnadsfritt vid begravning. De bokas i samband med övriga detaljer kring begravningsakten.

Bårtäcket med Valla kyrkas band. Foto Linn Heiel Ekelund.

Bårtäcke

Ett bårtäcke är en vacker textil som läggs på kistan under begravningsakten. Man väljer då oftast en enklare kista och mindre blommor. Endast handbuketter får läggas på bårtäcket. Bårtäcken bokas i samband med bokning av begravning.

Ceremonilokal

En neutral lokal för begravningar