Fem röda rosor och ett kors med en törnekrona. Står på ett altare i Valla kyrka.
Foto: Tina Augustsson

Långfredag: meditation

Nyhet Publicerad Ändrad

Genom musik, ord och bild möter vi Jesu sista dag på jorden. En meditation från Valla kyrka.

Bilderna i centrum är de oljemålningar av Rune Ekre som finns under läktarbarriären i Valla kyrka.

I musiken denna dag står psalm 144 i Den svenska psalmboken i fokus; O huvud, blodigt sårat.

Medverkar gör anställda och frivilliga i pastoratet.

En törnekrona hänger runt ett krucifix.

Långfredagen – Jesus blir korsfäst

När Jesus har gripits på natten av de romerska soldaterna förs han till förhör hos Pontius Pilatus. Denne fattar beslutet att Jesus ska dömas till döden.

Oljemålning på duk med motiv från Jesu passionshistoria.

Följ med på en Getsemanevandring

En Getsemanevandring är en meditation där vi i tanken stannar upp på de platser där Jesus var under sina sista dygn, innan han korsfästes.

Med snöre har kvistar bundits ihop till tre kors.

Varför firar vi påsk?

Påsken är kristendomens viktigaste helg. Vi firar den för att påminna oss om att Jesus uppstod några dagar efter att han hade dött på korset.