Changemaker Geetanjali Mohanty i Indien
Foto: LWSIT/ ACT Alliance

Geetanjali – och en ständig kamp om liv och död

Hunger och förtvivlad brist på mat är en av pandemins effekter. I ett av världens mest folkrika länder kämpar Geetanjali och Act Svenska kyrkan för att människor ska få äta sig mätta. Det är en kamp mot pandemi, väderlek och destruktivt våld. En kamp som vi kan vinna om vi gör det tillsammans.

Hunger och förtvivlad brist på mat är en av pandemins effekter. I ett av världens mest folkrika länder kämpar Geetanjali och Act Svenska kyrkan för att människor ska få äta sig mätta. Det är en kamp mot pandemi, väderlek och destruktivt våld. En kamp som vi kan vinna om vi gör det tillsammans.

- Det handlar om en kamp för att överleva. Jag har sett människor tvingas äta blad och ogräs från skogen, okända svampar de hittat och mangofrön för att inget ville växa. Många människor förgiftades och hela områden drabbades av olika sjukdomar. Jag såg människor dö.

Så berättar hon om vad som driver henne att arbeta tillsammans med Act Svenska kyrkan för människors rätt att äta sig mätta, att slippa hunger och att få leva ett värdigt liv.

- Mitt namn är Geetanjali Mohanty. Jag arbetar som Områdessamordnare för organisationen Lutheran world service India Trust. Mina uppdrag är att skapa kontakt, informera och mobilisera människor som lever i extrem utsatthet på landsbygden i distriktet Odisha och i distriktets huvudstad Bhubaneswars många slumområden. Jag känner till de hemska effekterna av fattigdom från min uppväxt. De minnen jag har från barndomen driver mig att arbeta för andra människors livssituation idag, så att de aldrig ska behöva uppleva det jag upplevt.

Pandemin har förvärrat situationen

Både klimatförändringar och Covid-pandemin har slagit hårt mot ett av världens folkrikaste länder, Indien. Sedan lång tid tillbaka har jordbrukare i stora delar av Indien haft en känd, svår situation på grund av klimatförändringar och orättvisor. Förstörda eller uteblivna skördar, dåliga socioekonomiska skyddsnät och lagar som begränsar de som inte äger eget land från att ta lån, leder till att många skuldsätter sig hos oseriösa aktörer och hamnar i skuldfällor med få vägar ut. Självmordsstatistiken är hög bland just jordbrukare.

Till storstädernas slumområden kommer många människor som migrerar från landsbygden för att få ökad försörjning och ett bättre liv. Tyvärr är risken mycket hög att situationen förvärras och familjer fastnar i slumområden och i allvarlig utsatthet och fattigdom.

- Under pandemins restriktioner med karantän i hemmet förlorade många sina jobb. För att klara sig skar familjer ner sitt matintag avsevärt. För de flesta i storstadsslummen innebar det ett mål mat om dagen för andra fanns till sist inget att äta, berättar Geetanjali. När plötsligt hela Indien stängdes ner, ställde vi om stora delar av arbetet från långsiktiga insatser till mer akut assistans. Främst arbetade vi med att lokalisera gravida kvinnor och mammor och barn, som är de som först riskerar att drabbas av undernäring när de isolerades i sina hem.

Foto: LWSIT/ ACT Alliance

Kvinnor och barn särskilt utsatta

Ett stort problem i utsatta områden är de patriarkala strukturer som på flera sätt berövar kvinnor och barn tillgång på mat och försörjning, och det utbredda alkoholmissbruket. I städernas slumområden rapporterar kvinnor om hur deras män tar den lilla inkomst som finns och köper alkohol. Behovet av mat, kläder och skolgång för barnen blir lidande.

- Jag känner starkt för de här situationerna och ett av mina stoltaste minnen är då vi, trots hot från en del myndighetspersoner och män i samhället, lyckades organisera över 300 personer för att stänga ner en alkoholbutik som skapade stora problem i ett område. Det vi gjorde uppmärksammades och berömdes senare av media och politiker.

Tillsammans med Geetanjali och flera modiga medarbetare hos LWSIT driver Act Svenska kyrkan kampen för allas rätt att kunna påverka sina egna liv och för att myndigheter ska tillgodose alla människors mänskliga rättigheter. En viktig del i det arbetet är att förse människor med kunskap om sina rättigheter och länka grupper som väljer att organisera sig, med rätt myndighetspersoner.

- Vi ger också yrkesutbildning, främst med fokus på att kvinnor ska kunna bli självförsörjande och på så sätt också bryta beroendet av en kanske våldsam man som inte prioriterar sin familj. Tyvärr är en av våra största utmaningar att få med oss män i engagemanget för att åstadkomma en förändring. Ett stort ansvar hamnar på redan tyngda kvinnor.

Genom stöd från Act Svenska kyrkan har nu den organisation Geetanjali arbetar för möjlighet att erbjuda både viss skolverksamhet och läxhjälp för barn. Det ger hopp på lång sikt och glädje och positiva effekter för barnen i deras liv här och nu.

- Folk behöver utbildning, framtidshopp och kunskap om hur de kan utkräva sin rätt, men det behöver också finnas mat att tillgå på marknaden. Därför är en stor och viktig del i det vi gör att se till att jordbruket moderniseras och att det blir möjligt för människor att försörja sig på det. Vi satsar brett på att förse jordbrukare med nya typer av snabbväxande grödor så att skördar hinner bli mogna mellan kraftigt växlande väderlek av torrperioder och skyfall.

Geetanjali är hopp personifierad och den kraft att agera som väcktes i henne redan som barn har inte slocknat.

- Genom att vi tillsammans över världen beslutar oss att arbeta för samma sak, delar information, resurser, forskningsresultat, teknik och aktiviteter kan vi gemensamt förbättra livsförutsättningar för människor och bygga samhällen som är både säkra och vackra att leva i.

Act Svenska kyrkan drivs av och tillsammans med människor som Geetanjali, människor som ser hopp i att agera för förändring, ett hopp som gror i tron på alla människors lika värde och i armar som inte slutar utanför vår egen dörr, utan sträcker sig över hela världen.

Skribent: Sanna Bülow

Fasteaktionen

Det finns ett överskott av mat i världen, ändå vet vi att över 800 miljoner människor kommer somna hungriga i kväll. Vi har tillräckligt mycket resurser globalt för att lösa hungerkrisen, problemet handlar om fördelningen av dessa resurser. Att dela bröd och att i ord och handling verka för att alla människor ska kunna leva ett värdigt liv utan hunger, har från första stund varit en del av kyrkans uppdrag. Fasteaktionen 2024 inleds på fastlagssöndagen 11 februari och pågår fram till palmsöndagen 24 mars och ger oss en möjlighet att gå på djupet i våra liv och påminner oss om att solidariskt avstå för att fördela och förvalta skapelsens gåvor.