En julhälsning från kyrkoherden

Läs vår kyrkoherde Kristin Elfs ord inför julhögtiden.

Adventstiden är ju så mycket. Trevligheter och samlingar, men också ensamhet. I kyrkan samlas vi för att veta att vi hör ihop och för att Hosianna Davids Son ska känna sig välkommen.

Kristin Elf, kyrkoherde i Tierps pastorat

Jag lyfter ner kartongen med julsaker från hyllan i förrådet. Det känns som att jag precis satte upp kartongen. Den står där bredvid barnpoolen och sommarsakerna. Känns som att det var nyss som de användes också. Tänk att det varje år går som fort! 

I kartongen ligger traditioner från generationer tillbaka. Krimskrams och fint om vartannat. Varje år roligt att plocka upp, se och minnas. Varje år lika tråkigt att plocka tillbaka. Adventsstjärnor, julkrubba, julgranspynt.

Jag tar upp stjärnan. Betlehemsstjärnan som kommer lysa i så många fönster. De vise männen följde stjärnan och hittade Jesus i krubban. Må den lysa med frid och glädje. Adventstiden är ju så mycket. Trevligheter och samlingar, men också ensamhet. I kyrkan samlas vi för att veta att vi hör ihop och för att Hosianna Davids Son ska känna sig välkommen.

Luciakronan ligger också där. Hon, Lucia, den coola unga tjejen som följde sitt hjärta och vägrade bli styrd av förlegade normer och värderingar. Ljuset från henne ska lysa i allt ifrån förskolor till äldreboenden. Kyrkan firar med alla åldrar och extra fint att i år också få lussa på våra äldreboenden igen.

Så krubban med den lille. Tänk vilket ståhej det blir kring hans födelse. Det som var en födsel i ett fattigt stall är 2022 år senare en mångmiljonindustri med julklappar, filmer, jippon. Ber att vi ska hitta tillbaka till det där enkla, nära, sanna.

Att Gud föds till jorden förändrar allt. Gud är inte bara långt borta i himlarymderna och ser ner på oss små människor. Gud är nära, som ett barn, som öppnar våra hjärtan. I kyrkan firar vi att det är genom detta och alla barn som världen kommer att räddas, bli ren och hel igen. Det som bra för barnen är bra för vår värld. Och barn är vi ju alla. Djupt inom oss bor ett barn som vill värme och ljus, vänlighet och trygghet. Må det bli vår väg också denna jul.

En välsignad julhelg önskar jag Dig!

Kristin Elf, kyrkoherde
Svenska kyrkan Tierps pastorat