Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

En påskhälsning med färg

Vilket är ditt bästa vårtecken?

Tussilago kanske? För så här års kan man se dubbelvikta människor stå längs dikeskanterna och plocka de små, små solarna nära marken.
Eller längre dagar, och en värmande sol som lyser upp hela ditt ansikte?
Allt detta, plus gula påskliljor och gula penséer, är kanske våra käraste vårtecken.
Färgen gul, helt enkelt!
Gula är kycklingarna som kläcks i mängd så här års. Gul är äggulan – förstås! Gula är ofta påskfjädrarna. En vårens färg. En påskens färg. Ett påsktecken!
Men påsken är även svart som död och sorg. Röd som blodet och kärleken. Och vit som uppståndelsens linnebindlar i den tomma graven.
Påsken är den helg som är viktigast av alla under kyrkoåret. Inte enbart för att Jesus dör på korset, utan vad som händer på påskdagen. Från mörker till ljus. Från svart till vitt.
Ja till och med alla färger i den färgpalett som Gud målar med, för att låna ett tema från psalm 711. ”Jag tror på en Gud, en enda, en konstnär som målar liv”.
Gud som konstnär, målar med färger och ord om den sista natten med lärjungarna då Jesus ger dem och oss en måltid till hans åminnelse, när Jesus sedan blir sviken och utlämnad.
Gud målar den svarta dagen när Jesus spikas upp på ett kors, med fyra spikar, så att han dör under mycket svåra plågor. Så målas påsknatten och påskdagen – när döden till slut besegras, och livet segrar i glänsande vitt och guld. Och till sist målas bilden av lärjungarna på väg mot Emmaus, de möter den uppståndne Kristus men förstår det inte förrän senare.
Påskens drama är färgstarkt - målas med kraftfulla, kontrastrika penseldrag.
”Jag tror på en Gud, en enda, ett gudabarn, mänskoson. Med kärleken vill han öppna en evighet inifrån”, står det i psalm 711.
I påsk öppnas kyrkornas färgstarka dörrar inifrån för dig! Välkommen!
Jag tillönskar dig en välsignad och så småningom glad påsk!

Ulrica A Rydberg
Din kyrkoherde