Soppköket räddning för utsatta

Bortom det obekymrade livet på strandpromenaden är livet tufft för många kanarier. Som ett led i kyrkans diakonala arbete stöder vi soppköket la Buena Estrella i El Fraile, strax utanför Las Galletas.

Comedor Social La Buena Estrella är räddningsplankan för många som lever under existensminimum på södra Teneriffa. Här kan de mest utsatta få ett mål mat om dagen och något ätbart att ta med hem till familjen.

Hit samlar Svenska kyrkan i Los Cristianos bland annat in torrvaror och konserver som samlas in i kyrkan.

Just sådana livsmedel som kan ätas direkt, utan kokning eller annan tillredning, är i flera fall det enda i matväg som kan delas ut till dem som söker hjälp på La Buena Estrella. Många har nämligen inte ens el eller vatten.

Till centret kommer 25-40 personer per dag, framför allt män, medan barnen är i skolan. De rekommenderas av sin socialsekreterare att vända sig hit för att få varm lunch och möjlighet att ta med sig en extra portion till barnens kvällsmåltid.

Markus tänder ljus
Vår kyrkoherde Markus von Martens tänder ett ljus för La Buena Estrella. Bild: Eva Thelander

Den som förlorar sitt jobb hamnar lätt i ett kritiskt läge. I Spanien finns inga barn- eller bostadsbidrag, ej heller extra tillägg för eventuella funktionshinder eller liknande. Det enda som erbjuds den som avslutat sin A-kassa eller på annat sätt saknar fast inkomst är ett statligt socialt stöd på 416 euro. Per månad. Per hushåll.

Därför vräks många utsatta familjer från sina bostäder och söker sig istället till tomma lägenheter där de hyser in sig olagligt, utan el och ofta också utan vatten.

I soppköket kan de diska sina husgeråd och tvätta sina kläder så att de mest grundläggande hygieniska behoven kan tillgodoses. Tack vare en donation från vår församling finns det också möjlighet att torka kläder i en torktumlare innan centret stänger.

La Buena Estrella är det enda soppköket i sitt slag på södra Teneriffa och startades 2014 på uppmaning av den katolska organisationen Hermanos de la Caritad i Santa Cruz som såg att hjälpbehovet var stort.

Centret får stöd av Arona kommun – men bara till lokalhyra, el och vatten. Resten – löner, inventarier, den mat som delas ut – måste föreståndarna samla in på annat vis, det vill säga från näringsliv, organisationer och privatpersoner.

Svenska kyrkan i Los Cristianos stöder alltså soppköket på olika sätt. Vi har samlat in pengar till en torktumlare och tar fortlöpande emot torrvaror som vi förmedlar till centret. Vi tar också gärna emot busskort (Bonokort) som inte är fullt utnyttjade - så att de hjälpsökande har en chans att ta sig till soppköket.

KÖP GÅVOBEVIS OCH presentkort

Trött på att jaga present till någon som redan har allt? Ge istället bort ett presentkort eller gåvobevis vid nästa födelsedag!

Presentkorten gäller i caféet och finns i valörerna 5 eller 10 euro.

Gåvobevisen kan köpas för valfritt belopp. Du kan välja mellan att stödja kyrkans verksamhet eller soppköket La Buena Estrella.

Om du inte är på plats på Teneriffa går det bra att betala via kyrkans svenska bankgiro 5119-7838. Kontakta i så fall vår assistent och meddela vart vi ska skicka  gåvobeviset/presentkortet och om du vill ha det per post (räkna med upp till 14 dagars postgång) eller mejl.

Tack för din omtanke!

lämna ditt gamla busskort till oss!