Täby församling Besöksadress: Attundavägen 3, 18323 TÄBY Postadress: BOX 208, 18323 TÄBY Telefon:+46(8)58003500 E-post till Täby församling

Näsbyparks kyrka – Ett kvadratiskt kyrkorum

Näsbyparks kyrka ligger alldeles intill Näsbyparks station och centrum. Jessica Holmgren är präst och samordnare i kyrkan.

– Det är kyrkorummet här i Näsbyparks kyrka som är speciellt, tycker Jessica Holmgren.

Jessica Holmgren är präst i Täby församling med ett särskilt ansvar för Näsbyparks kyrka i sitt uppdrag som samordnare där.

– Näsbyparks kyrka är annorlunda, tack vare sin speciella form, säger Jessica. Kyrkorummet är helt kvadratiskt, alla sidor mäter 12 meter. Även takhöjden är 12 meter. I själva kyrkorummet är tanken att kvadraten formas till en cirkel vad gäller möblemanget och stolarna. Symboliken är att cirkeln aldrig är sluten utan väntar alltid på ett nya personer ska få rum där. Och det är en fin bild av stämningen som finns här i kyrkan.

Bild: Christina Dagberger

Jessica Holmgren är präst sedan 16 år tillbaka. Hon har sin hemvist i Näsbyparks kyrka, men har också begravningar, vigslar och dop i församlingens övriga kyrkor. På fritiden sjunger hon i kör en kväll i veckan, men har nu också börjat ta dirigentlektioner.

– Det roligaste med mitt yrke som präst är att möta människor som befinner sig i olika situationer i livet, säger Jessica. Det är stort att få ta del av människors livsberättelser, både i glädje och sorg.

I Näsbyparks kyrka är det gudstjänst varje söndag kl. 16. Det brukar vara gudstjänst med nattvard. Kyrkkaffet börjar klockan tre i det nya samlingsrummet Vardagsrummet.

– Tre gånger per termin har vi söndagsöppet för alla åldrar, säger Jessica. Då är det är pyssel för barnen och skapande verksamhet för vuxna. Det finns också möjlighet till reflektion och samtal kring söndagens texter som vi läser i kyrkan. Alla kan vara med. Det finns absolut inga krav på förkunskaper. Det är en enkel och trevlig samvaro.

– Som en fördjupning är det varje tisdag soppa och bibelsamtal på kvällen, säger Jessica. Det är ett tillfälle att prata kring kommande söndags bibeltexter med inriktning på vad texterna kan säga oss om våra liv. Alla sökande och intresserade kan komma och prova på, för man behöver inga förkunskaper alls för att kunna var med. Det räcker med att vara allmänt nyfiken.

Bild: Christina Dagberger

Varje måndag under terminerna är det Öppet hus i Näsbypark för daglediga. Det är sällskapliga träffar med fika och gemenskap. Här kan man bara vara tillsammans, sitta och prata och dela vardagen. Det är en möjlighet för nya deltagare att lära känna andra och få nya bekanta.

Näsbyparks kyrka har också verksamhet med inriktning på kultur, Kulturtimmen. Det kan vara allt från intressanta ämnen ur Bibeln till författarporträtt och filmvisning.

– Det brukar vara tre fredagar per termin och det börjar klockan 15, säger Jessica. Lördagsmusiken varje lördag kl. 13 är en annan etablerad och mycket populär verksamhet. Det är ett tillfälle att sitta en stund i kyrkan och njuta av vacker musik.

– Näsbyparks verksamhet för barn ligger än så länge i församlingens lokaler på Kuttervägen, säger Jessica. Vi har Skaparna som är en eftermiddagsverksamhet för skolbarn och tjejgrupper för tjejer i mellanstadieåldern.

– Näsbyparks kyrka är verkligen värd att besöka, säger Jessica. Det finns en oerhört välkomnande stämning här och det är lätt att komma hit som ny deltagare och komma in i gemenskapen i kyrkan. Det tycker jag verkligen är signifikativt för Näsbyparks kyrka.