Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Täby församling Besöksadress: Attundavägen 3, 18323 TÄBY Postadress: BOX 208, 18323 TÄBY Telefon:+46(8)58003500 E-post till Täby församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Gribbylunds kapell – en plats för gemenskap och samvaro

Frida Falk är präst i Täby församling och samordnare i Gribbylunds kapell. Hon vill gärna framhålla den öppenhet och det engagemang som ger en fin stämning.

– Det viktiga här i Gribbylunds kapell är människorna och gemenskapen som finns här, säger Frida Falk. På söndagens gudstjänst är det besökare i alla åldrar som söker sig hit, inte minst många konfirmander. Den familjära varma tonen som genomströmmar samvaron här är märkbar.

Frida Falk prästvigdes 2013 och jobbar i Täby sedan 2016. Hennes bas är Gribbylunds kapell, men hon har även begravningar och dop i andra kyrkor i församlingen. På fritiden ägnar hon sig mest familj och barn, träffar vänner och spelar volleboll.

– Det roligaste med att vara präst är att få hjälpa människor i olika åldrar och situationer och vara med och följa deras relation till Gud, säger Frida. Att vara en liten del i att skapa mening i människors stora livshändelser. Jag tycker om att leda gudstjänster och tänka kring kyrka och tro för Täbys invånare just nu, och vara aktuell och med i samtiden.

Bild: Christina Dagberger

– Musiken har en viktig plats i Gribbylund, både i gudstjänster och i konserter, men mest i det lilla formatet, säger Frida. En solist eller en mindre musikgrupp medverkar ofta. Och vi gläder oss särskilt över att vi har ett nytt piano och en ny orgel. Det är en barockorgel och tillverkad av ett nederländskt företag som är specialiserat på just sådana. Orgeln är handgjord in i minsta detalj och mycket vacker.

Bild: Christina Dagberger

Gribbylunds kapell ligger i centrala Gribbylund, nära centrum. Det var tidigare ett kapell där flera olika samfund hade sina sammankomster. Sedan 1985 är det Täby församling som äger huset. I samband med övertagandet renoverades det och det återinvigdes sedan hösten 1990.

Det finns fina samlingslokaler i en byggnad intill, Kapellgården. Bland annat är det Café Kapellgården en onsdag i månaden. Då erbjuds ett program, oftast med sång eller musik och trevlig samvaro över en kopp kaffe.

– Syföreningen anordnar basarer och fantastiska kyrkkaffen under terminerna, säger Frida. Sommartid står de som värdar för Sommarcafé i trädgården en onsdag i veckan. Andra mötesplatser är till exempel Gröna timmar tre torsdagskvällar per termin. Det är kvällar med andlig fördjupning, där miljö och hållbarhet, både andligt och fysiskt, ofta är i fokus. Nu kommer vi främst att jobba kring eget skapande.

Bild: Christina Dagberger

– Det finns en underbar gudstjänstgemenskap här och vi har ett mycket aktivt verksamhetsråd. Vi planerar för andlig fördjupning i vår gudstjänstgrupp där vi tillsammans tittar på söndagens texter. Här kan intresserade vara med och tänka kring gudstjänst. Man kan verkligen känna sig välkommen till Gribbylunds kapell, säger Frida.

Text och bild: Christina Dagberger

Bild: Christina Dagberger

Öppettider och gudstjänsttider

Gribbylunds kapell har öppet i samband med gudstjänster, konserter och andra evenemang i kapellet.

Gudstjänst eller mässa firas varje söndag kl. 10, med uppehåll under sommaren.