Foto: Björn Hallström

Församlingsgården Karlberg

Täby församling har en församlingsgård på Väddö med närhet till hav och med stora grönytor. Här finns fina lokaler för samlingar och övernattning.

I Roslagen, omkring sex kilometer söder om Björkö-Arholma kyrka ligger församlingsgården Karlberg. Den är vackert belägen intill en vik av Björköfjärden.  

Ursprungligen var Karlberg ett litet skärgårdshemman där familjen livnärde sig på fiske och ett litet lantbruk. Från början av 50-talet var Karlberg sommarställe.  

I slutet av 60-talet utbjöds marken till försäljning och Täby församling köpte den 1968. Syftet var att skapa en plats för läger, kurser och konferenser. Och de första lägren kunde hållas 1973.  

I dag är Karlberg en modern anläggning med församlingsbyggnader, samlingslokaler, matsal m.m. Det finns planer för idrott och lek samt en badvik med kanoter och segelbåtar.  

Karlbergs kapell invigdes den 2 juni 1991. Kyrkorummet är korsformat och har ett enkelt altare av trä. Arkitekt är Uno Söderberg.  

(Fakta: "Kyrkor och kapell i Täby församling")

Konfirmationsläger

Varje sommar hålls konfirmationsläger på Karlberg. Alla läger innehåller en blandning av studier, drama, sång, paddling, segling och andra aktiviteter.  

Båtverksamhet på Karlbergs gård  

På Karlberg finns kanoter och mindre segelbåtar. Det finns alla möjligheter för ungdomar att lära sig mer om sjölivet.

Avkoppling, lek och pyssel - Familjeläger  

Täby församling erbjuder familjer att åka på helgläger till Karlberg.  Programmet varierar under helgerna. Tillsammans med andra familjer får man bland annat pyssla, leka, gå tipsrundor och delta i andakter. Husmor har hand om matlagningen. Lägret är från fredag kväll till söndag eftermiddag. 

Övrig lägerverksamhet

Under året arrangeras även läger för barn och ungdomar. De ungdomar som går på ledarutbildning inom Täby församling åker också på läger till Karlberg. Församlingens barn- och vuxenkörer har körläger och diakoniavdelningen arrangerar lägerdagar för äldre.

Vägbeskrivning till Karlberg

Karlberg församlingsgård
Karlbergsstigen 1 764 53 Björkö

Med bil 
E 18 till Norrtälje, väg 76 mot Gävle. När väg 76 viker mot Gävle, fortsätt rakt fram, väg 283. C:a 25 km norr om Norrtälje tag av höger mot Björkö-Arholma kyrka, Östersjö mm. 
Följ skyltning mot Östersjö. När ni passerar Björkö-Arholma kyrka är det c:a 5 km kvar. Ta av till höger: Karlberg 2 km. 
Följ skyltarna mot Karlberg.  

Med SL 
SL-buss 636, kontakta SL för exakta busstider. Stig av vid hållplats Sjöängen. Promenad c:a 2 km.