Täby församling Besöksadress: Attundavägen 3, 18323 TÄBY Postadress: BOX 208, 18323 TÄBY Telefon:+46(8)58003500 E-post till Täby församling

Festivalen Sonorous lights

Nutida, ny, experimentell, interaktiv musik i Tibble kyrka 9 juni-10 augusti 2019

Festivalen Sonorous lights

Det är själva kyrkobyggnaden som har gett inspiration till att undersöka gränslandet förnutida ny musik i kyrkan. Tibble kyrka, vid Täby centrum, byggdes i början av 1900-talet i experimentell anda. Husets hjärta består av den stora trapphallen och trappan som svänger upp till kyrkan högst upp i byggnaden. Själva kyrkan är unik med sina 950 kvadratmeter glasmosaik. Tummen och byggnaden lpóckar till att texta gränser och att göra nya experiment. Det menar i alla fall Roland Möhle, musiker i Täby församling och initiativtagare till festivalen.

- Att genomföra en musikfestival i Tibble kyrka känns naturligt och en konsekvens av att förvalta byggnaden, säger Roland Möhle. Jag vill att festivalen ska inspirera till att experimentera med musik och att besökarna ska kunna utforska sin egen relation till musik.

En viktig del i festivalen är tre ljudinstallationer. Besökarna kommer att få möjlighet att interagera med dem.

Det är den tyske tonsättaren Volker Staub som kommer att sätta upp sin ljudinstallation ”Witterungsinstrumente”. Den består av två delar. En del är en anordning som sätts upp på Tibbles takterrass där väder och vind spelar på instrumentet och en annan del, där det ljud som uppstår på instrumenten ute förstärks och spelas upp i högtalare inne i byggnaden. Flera pianon utan tangenter kommer att vara uppställda i trapphallen och kunna spelas med hängande kulor.

I en annan del av byggnaden, i kapellet, ska John Cages verk ASLAP/ORGAN2, As slow as possible/organ version framföras med en planerad spellängd på två månader, lika länge som festivalen pågår.

Text: Madeleine Drake

Söndag 9 juni – Lördag 10 augusti 2019

Konserter – 3 ljudinstallationer – Panelsamtal

Söndag 9 juni
Invigning av ljudinstallationer i Trapphallen och Kapellet
Kl. 11:00 Högmässa på pingstdagen
Gregoriansk körsång och ”Messe de la pentecôte” av Olivier Messiaen
Tibble vokalensemble
Under ledning av Roland Möhle
Jonas Lundblad, orgel
Invigning av ljudinstallationer i Trapphallen och Kapellet
Kl. 13:00 Invigning av ljudinstallationen ”Pianos Playing” i Trapphallen
Kl. 13:30 Konsert/Invigning av ljudinstallation i Kapellet ”Hommage à John Cage”. (Denna pågår till och med den 10 augusti kl. 20:20)

Lördag 15 juni
Invigning av ljudinstallation på takterrassen och i kyrkan
Kl. 18:00 Konsert
Axelsson Nilsson Duo och Volker Staub Verk av Axelsson, Nilsson och Staub
Kl. 20:00 Panelsamtal Varför gör vi musik? Varför gillar vi musik?
Martin Nyström, musikkritiker och författare
Jan Fagius, neurolog
Kl. 21:00 Invigning av ljudinstallation på takterrassen och i kyrkan Witterungsinstrumente av Volker Staub.
Pågår i Tibble kyrka 15 juni–10 augusti 2019
Kl. 21:30 Nattkonsert Eckard Manz, orgel

Söndag 16 juni
Kl. 20 Konsert