Täby församling Besöksadress: Attundavägen 3, 18323 TÄBY Postadress: BOX 208, 18323 TÄBY Telefon: +46(8)58003500 E-post till Täby församling

Många klimatsmarta val idag

Täbybon Kristina Segerström har alltid arbetat med miljöfrågor och klimat. Läs om hennes intresse för miljö och hållbarhet.

Kristina Segerström och hennes sambo bor sedan drygt två år i en 1920-talsvilla i Gribbylund. Ärvda ting samsas med saker som fyndats på second hand eller i antikaffärer. Huset är ett renoveringsprojekt.
– Jag gillar återbruk men jag springer inte på loppisar hela tiden. Det hinner jag inte, säger Kristina Segerström.

Hon har precis kommit in genom dörren efter en hektisk arbetsdag. Med hjälp av sin cykel och Roslagsbanan eller buss och tunnelbana tar hon sig till och från jobbet som ligger i centrala Stockholm. I vardagsrummet samsas flygeln med soffgruppen runt glasbordet. I bokhyllan bakom flygeln varvas gröna kokböcker med böcker om gamla hus, byggnadsvård, andlig litteratur och noter.
Kristina har varit pescetarian i drygt 20 år. Då äter man vegetarisk kost men tillåts också äta fisk.
– Att välja bort kött, eller bara äta svenskt kött mer sällan, är ett av de enklaste sätten att göra positiv skillnad i sin klimatpåverkan. I dag finns många bra vegetariska alternativ, säger Kristina.

Kristina Segerström, är utbildad maskiningenjör från Kungliga Tekniska högskolan och har på olika sätt alltid arbetat med miljö- och hållbarhetsfrågor. I dag har hon en tjänst inom Svenska kyrkan som hållbarhetsingenjör. Innan dess var hon på Lantbrukarnas riksförbund, LRF, och jobbade med utveckling av en svensk livsmedelsstrategi och lobbade för att konsumenter ska välja högkvalitativa svenska råvaror.
– Jag har länge varit aktivist och engagerat mig för att påverka politiker och konsumenter i klimat- och miljöfrågor.

Mäktigt med den gamla kyrkan
Som barn växte Kristina upp i området vid Täby kyrka, hon sjöng i kyrkans barnkör och minns hur hon satt på läktaren och förundrades över Albertus Pictors väggmålningar från 1400-talet.
– Kyrkan har stått där i flera hundra år och jag har stor respekt och tacksamhet över alla som med omsorg vårdat Täby kyrka och den omgivande miljön.
För Kristina har det varit naturligt att relatera sin kristna tro till synen på miljö och människa.
– Det känns självklart att vi alla har ett ansvar för vårt gemensamma hem, jorden, och i vår världsvida kyrka uttrycker vi det tydligt tillsammans – det ger mig hopp. Jag tycker att det är värdefullt att kyrkan är en plats där förundran, tacksamhet över livet och skapelsen får landa.

Musiken en räddning
Musiken har genom åren varit en räddning för henne att slappna av och släppa jobbstress och en intensiv fritid. Under nästan tio år sjöng hon i Storkyrkans kör och
i dag sjunger hon i Danderyds vokalensemble.
– Jag tänker på miljö- och klimatfrågor nästan hela tiden. Därför betyder körsången mycket för mig. Det är roligt, socialt och stimulerar helt klart andra delar av hjärnan än allt annat i vardagen och arbetet. Man kanske kan kalla musiken för en inre dimension av hållbarhet.
Hon längtar till våren när trädgården fylls av scilla, snödroppar, blåsippor och andra vårblommor. I trädgårdslandet planerar Kristina att så squash, rädisor, sockerärtor, morötter och annat grönt.
– Det var trädgården som gjorde att vi föll för huset och jag längtar efter att få jobba med att odla och plantera.

Kristina i trappan i den gamla 20-tals villan i Gribbylund.

Läs om Kristinas planteringar på Slottsbacken i Gamla stan
I slutet av 90-talet kunde man se Kristina Segerström kånkandes på fyllda vattenkannor till Slottsbacken i Gamla stan. Där hade hon fyra stora urnor med säsongsplanteringar, vår respektive sommar. Vattnet hämtade hon på slottet.

Varje år planterade Kristina olika kombinationer men de var tvungna att vara robusta och lättskötta för de utsatta läget de stod i.  Ett år kunde rosenskära med hänglobelia dominera, ett annat år pelargon med salvia, med lite olika färg- och höjdteman. Planteringarna låg precis bredvid boulebanan och bänkarna mellan Finska kyrkan och Slottet.
– Stadsmiljön förvandlades från parkeringsyta till levande plats för rekreation och mänskliga möten.
Planteringarna på Slottsbacken var en del av det ideella "Gröna punkter-projektet" i Gamla stan.
– Ett resultat av det projektet och också ett mål för arbetet var att vi lyckades påverka politiker i Stockholms stad att skapa de nu så kallade "brukaravtalen" där medborgare får ansöka om att nyttja Stockholms stads mark för just planteringsprojekt - för en grönare stad med mer biologisk mångfald.

Yrke: Hållbarhetsingenjör i Svenska kyrkan.
Ålder: 45 år.
Bor: I Gribbylund med sambon Kjell Perder.
Intressen: Byggnadsvård, körsång, musik och trädgård.

Text och film: Emelie Simmons
Foto: Therese Wiberg