Foto: Anders Gustafsson

Pilgrimsvandringar 2024

Indalsleden

Dagsvandring: Lördag 25 maj. Start och mål Fors kyrka, samling 9:00

Tema: Naturens egen poesi

Sträcka och samling: Vandring del av Järåstigen, ca 6 km

Vandringsledare: Åsa Nilsson

Ingen anmälan eller kostnad

Medtag: Ryggsäck med fika och lunch för dagen, regnkläder och ombyte.

Vid frågor: Mejla asa.y.nilsson@svenskakyrkan.se
eller ring på: 070-546 86 56

Tema för vandringen: En pilgrimsvandring blir aldrig som vi tror, den blir istället precis vad vi behöver.

Sträckor och transport: Vandringen går i fina naturmiljöer längs Indalsleden. 

Dag 1, lördag 1 juni: start Sockenstugan Pålgård 9:00 – vandring till Krokvåg ca 10 km. 

Dag 2, söndag 2 juni: start ca 9:30 vandring till Ammer, där vi deltar i en gudstjänst, fikar, därefter vandring till Gammelskolan i Krångede, där vi avslutar med middag.

Mat: Första dagen har alla med sig egen matsäck. Middag dag ett och frukost dag två lagar vi gemensamt (av mat som arrangören inhandlat). Sista dagens avslutande middag bjuds vi på i Gammelskolan i Krångede. Meddela om du har allergier (vi hoppas kunna tillmötesgå dessa).

Följebil:
En följebil kör vår packning, så endast en liten dagssäck med ombyte, mat och extra mellanmål och regnkläder behöver bäras. Skjuts ordnas åter till starten efter vandringens slut.

Boende: Vi kommer att bo i en före detta skola, på golv, så liggunderlag och sovsäck behöver medtagas.

Vid frågor kontakta: asa.y.nilsson@svenskakyrkan.se
eller ring Åsa på: 070-546 86 56

Ingen anmälan behövs

Kostnad: Vandringen är kostnadsfri, men vi önskar att du som vandrare bidrar med din hjälp genom att utvärdera dessa dagar, som en del i ett projekt som arbetar med att utveckla Indalsleden.

För närmare kartbilder: https://minkarta.lantmateriet.se/

Vandringsledare: Håkan Lindström

Medvandrare: Åsa Nilsson

Foto: Åsa Nilsson

Jämt-Norgevägen

Dagsvandring: Lördag 29 juni, Billsåsen – Oviken ca 11 km. Vi samlas vid Ovikens gamla kyrka, 10:30 och vi får skjuts till Billsåsen där vi börjar vår vandring till Oviken Nya kyrka och invigningen av Ovikenveckan. Cafét i Billåsens kommer att vara öppet och Gösta Hansson kommer att ge oss dess historia.
Gunilla Jansson leder vandringen som leder fram till Oviken där det finns möjlighet att komma in i församlingshemmet för att byta om infor invigningen.

Medtag: Ryggsäck  med fika och lunch för dagen, regnkläder och ombyte.

Anmälan och frågor: erika.lundin3@svenskakyrkan.se, 0730-83 16 11. Sista anmälningsdag 27 juni.

Tema: Barnkörer från flera församlingar strålar samman för vandring och konsert i Oviken.

Alla barn som vill vandra, även icke körsångare, samlas i Joxåsen kl. 14:00 för vandring mot Oviken, ca 1,5 km, framme i Oviken bjuds på fika vid församlingshemmet.

Dagen avslutas i Ovikens nya kyrka med en minikonsert kl. 16:00, där sjunger Oviken-Hackås- och Näs barnkörer tillsammans med solist Sivert Skavlan, efter ett två dagars musikläger i Näs. Vid frågor kontakta: Lena Severin: lena.severin@svenskakyrkan.se eller 063-140 376.

Den 21-24 juli vandrar vi längs Jämt- Norgevägen genom historiska bygder med musik och berättelser längs vägen.

Tema för vandringen: Fyra dagars vandring med tema ”systrar och medvandrerskor” i några av Fruntimmer veckans dagar av sol och moln.

Sträckor och transport: Du kan ansluta till en eller flera dagsetapper, eller vandra hela sträckan med övernattning i Oviken, Tattarstan och Stensjöbäcken. Övernattning i Hackås den 20 juli och i Oviken eller Ljåbuan den 24 juli erbjuds för den som önskar. Alla som anmäler sig kommer att få samtal för att samordna transporter på bästa sätt. Dagsvandrare ombesörjer själva transport till och från vandringens start och slut, men vi skall i möjligaste mån hjälpa till med samordning. Badskor eller liknande är bra för vaden över Häggån och Högån, mellan Myrviken och Stensjöbäcken.

Följebil: En följebil kör vår packning, tält och mat, så endast en liten dagssäck med ombyte, mat och extra mellanmål och regnkläder behöver bäras.

Boende: Vi kommer att bo i tält och på församlingshem på golv, så liggunderlag och sovsäck behöver medtagas.

Mat: Första dagen har alla med sig lunchmatsäck (de som övernattar i Hackås erbjuds köpa frukost och lunchmatsäck). Övriga dagar delar vi upp oss i grupper och ansvarar varsina gånger för att laga frukost och middag från medhavd mat. Sista dagens avslutas med Kolbullar i Ljåbuan. Uppge allergier vid anmälan (vi hoppas kunna tillmötesgå dessa).

Antal: Max antal deltagare är 15 st

Anmälan: Görs till erika.lundin3@svenskakyrkan.se, ange vilken vandring du är intresserad av samt namn, telefonnummer, mejladress, personnummer, namn och telefonnummer till närmaste anhörig och allergier. Eller ring Erika på: 0730–83 16 11

Sista anmälningsdag: Torsdag 4 juli.

Kostnad: Hela vandringen kostar 900 kr för transport, mat och boende. Den som vill ansluta en dag betalar 150 kr.

Betalning: Swishnummer 123 433 25 08,  märk betalning: Hackås och ditt namn och efternamn.

Frågor, ring eller mejla: erika.lundin3@svenskakyrkan.se 0730-83 16 11

För närmare karbilder: https://minkarta.lantmateriet.se/

Dag 1, söndag 21 juli: Hackås – Oviken 12 km. Start kl. 09:00 med mässa i Hackås kyrka. Dagens vandring är lätt, på stig och väg. Dagen utlyses även som en endagsvandring där Näs kyrkokör kommer att medverka på vandringen fram till Gånsudden. Dit tar vi oss med de gamla kyrkbåtarna från Gärde där vi ätit vår medtagna lunchmatsäck innan vi hjälps åt att ro över Storsjön (om vädret tillåter) för att firar gudstjänst. Svensåsen byalag serverar sedan kaffe och fantastiskt gott hembakt. Vi fortsätter sedan till församlingshemmet i Oviken där vi lagar middag tillsammans och övernattar. (Medtag vattenflaska, sol och regn skydd samt förmiddagsfika)

Dag 2, måndag 22 juli: Oviken – Tattarstan 12 km. Efter frukost och morgonbön börjar vi dagens vandring genom jordbruksmarker upp till Billsåsen som är en knutpunkt för pilgrimsleder till Nidaros. Där rastar vi och får fäbod och pilgrimshistoria. Vi avslutar dagens vandring i Tattarstan där en nybyggd slogbod och eldstad invigs till historien om platsens namn. Tillsammans reser vi tält och lagar mat innan dagen går till vila. Vad över Häggån. 

Dag 3, tisdag 23 juli: Tattarstan – Stensjöbäcken 11 km. Efter frukost och morgonbön inleder vi dagens vandring med att ta oss över Billsåsberget och vackra hällar. Vandringen domineras av stig i skog. Vi kommer fram till vindskydd i Stensjöbäcken , där vi slår upp tält och lagar mat. Vad över Högån.

Dag 4, onsdag 24 juli: Stensjöbäcken – Ljåbuan 11 km. Efter frukost och morgonbön vidtar vandringen  genom det vackra Marntallsåsens naturreservat, här får vi ta del av kunskap om vad vi ser. Framåt eftermiddagen sammanstrålar vi med endagskulturvandrare som leds av Ewa Ljungdahl och Bertil Olsson där vi bl.a får historien om samt besöka Hjortronhotellet. Till middag serveras nystekta kålbullar med lingonsylt. Vandringen fortsätter till Ljåbuan där vi får mer kulturhistoria serverad samt möjlighet att övernatta eller återvända till Oviken.

Vandringsledare: Gunilla Jansson

Medvandrare: Erika Lundin och Anders Larsson

 

Foto: Anders Gustafsson

Dagsvandring: Söndag 21 juli, Hackås – Gånäsudden, Oviken 12 km.

Tema: En musikvandring som startar med morgonmässa i Hackås kyrka kl. 09:00. Kören vandrar och sjunger med oss på vår väg mot Gånäsudden. Från Gärde i Hackås ror vi över Storsjön med de gamla kyrkbåtarna (om vädret tillåter) för att fira middagsgudstjänst kl. 12. Byn Svensåsen serverar kaffe med hembakat ljuvligt tilltugg. Ro båtarna tillbaka eller anhåll om skjuts från Gånäsudden, det samordnas för dem som önskar

Kostnad: 30 kr för återtransport med bil, gratis för åter roddare

Medtag: Ryggsäck med förmiddagsfika, regnkläder och ombyte

Anmälan och frågor: erika.lundin3@svenskakyrkan.se, 0730-83 16 11

Onsdag 24 juli, Grusgropen vid Fäbodvägen – Ljåbuan från 5km upp till 17 km

Tema: Vandringen arrangeras av Naturskyddsföreningen och Sydöstra Jämtlands pastorat och leds av Bertil Olsson i vacker natur med temat utmarkens betydelse i äldre tider. Vi samlas kl. 12:00 vid grusgropen vid Fäbodvägen, 19,5 km från avfarten vid Persåsen.

När vi når Ljåbuan kommer vi att få historien om Hjortronhotellet berättad av Ewa Ljungdal och fäbodhistoria av Bertil Olsson. Skjuts till och från Ljåbuan samordnas  för den som önskar. Framme i Ljåbuan bjuds på nystekt kolbulle.

Medtag: Ryggsäck med fika och lunch för dagen, regnkläder och ombyte.

Anmälan och frågor: Karin Melinder, tel: 073-626 44 10, mejladress: karin.melinder@gmail.com

Kårböleleden

Den 9-13 juni vandrar vi längs Kårböleleden genom fäbodar, ekopark och byar som bjuder på historia.

Tema för vandringen: ”Under dessa dagar kommer vi samlas kring enkla regelbundna andakter morgon, lunch och kväll från tidegärden samt ett par korta reflektioner under dagen inspirerade av Naturens katedral som vi beträder och får reflektera över den fantastiska skapelsen.”

Tidegärden är korta dagliga andakter med lästa böner enligt en förbestämd struktur. Strukturen är den samma dag för dag men texterna som läses och bönerna som beds variera från dag till dag.

Sträckor och transport: Du kan ansluta till en eller flera dagsetapper, eller vandra hela sträckan med övernattning i Skålan, Hoverberg och Tosåsen. Övernattning i Klövsjö och Ovikens församlingshem erbjuds 8 och 13 juni för den som önskar. Alla som anmäler sig kommer att få samtal för att samordna transporter på bästa sätt. Dagsvandrare ombesörjer själva transport till och från vandringens start och slut, men vi skall i möjligaste mån hjälpa till med samordning.

Följebil: En följebil kör vår packning, tält och mat, så endast en liten dagssäck med ombyte, mat och extra mellanmål och regnkläder behöver bäras.

Boende: Vi kommer att bo byggdgårdar och församlingshem, på golv, så liggunderlag och sovsäck behöver medtagas.

Mat: Första dagen har alla med sig lunchmatsäck (de som övernattar i Klövsjö erbjuds köpa frukost och lunchmatsäck). Övriga dagar delar vi upp oss i grupper och ansvarar varsina gånger för att laga frukost och middag från medhavd mat. Sista dagens avslutande middag bjuds vi på i Ovikens församlingshem. Uppge allergier vid anmälan (vi hoppas kunna tillmötesgå dessa).

Antal: Max antal deltagare är 15 st

Anmälan: Görs till sydostrajamtland.pilgrim@svenskakyrkan.se, ange vilken vandring du är intresserad av samt namn, telefonnummer, e-postdress, personnummer, namn och telefonnummer till närmaste anhörig och allergier. Eller ring Helena på: 076-139 43 03.

Sista anmälningsdag: 27 maj

Kostnad: Hela vandringen kostar 1600 kr för transport, mat och boende. Den som vill ansluta en dag betalar 150 kr.

Betalning: Swishnummer 123 433 25 08,  märk betalning: Klövsjö och ditt namn och efternamn.

Frågor? Mejla: sydostrajamtland.pilgrim@svenskakyrkan.se
eller ring 076-139 43 03

För närmare karbilder: https://minkarta.lantmateriet.se/

Dag 1, söndag 9 juni: Klövsjö – Sakrisbodarna 11 km. Första dagen är även utlyst som en endagsvandring så vi hoppas på sällskap av många. Kl. 09:00 samlas vi för sändningsgudstjänst i Klövsjö kyrka och vandrar sedan upp över stigningar och passerar under dagen flera fäbodar.

Dagen avslutas med gudstjänst och Kaukning samt historien och Sakrisbuan av familjen Persson som äger och driver fäbodvallen. Vi tar bussen till Skålans bygdegård.

Dag 2, måndag 10 juni: Sakrisbodarna – Storhallen 12 km - Bo i Bygdegården i Skålan. Dagen bjuder på lätt vandring med en hel del skogsbilväg till en början. I slutet av dagen skall Ljungan passeras, vilket under högvatten kan vara ett äventyr! Båt eller bil finns som alternativ. Vi bor i Storhallens bygdegård.

Dag 3, tisdag 11/6: Storhallen – Svebodarna 15 km. Lättvandrad sträcka genom Galhammar ekopark, vilken vi kommer att få lära oss om under vandringen. Väl framme i Svebodarna tar vi buss till Hoverbergs församlingshem där vi lagar mat och övernattar. På kvällen arrangeras en pärlstigsvandring med gudstjänst i Hoverberg kyrka där vi alla kan delta.

Dag 4, onsdag 12/6: Svebodarna  – Tosåsen 15 km. Vi vandrar större delen av dagen längs grusväg. Under dagen passerar vi Klockstapeln i Mo där vi rastar och vilar fötterna.  Vi övernattar i Tosåsen bystuga där vi lagar gemensam middag.

Dag 5, torsdag 13/6: Tosåsen - Billsåsen 14 km. Mycket lättvandrat, stora delar efter väg. Vi passerar Wikners i Persåsen där vi får en kort guidning och fika. Vi passerar lantbruk mitt i vårandan och kan behöva ta alternativa rutter över åker och äng. Avslutande gudstjänst i Billsåsen med musik. Middag för alla i Ovikens församlingshem.

Vandringsledare: Stiftsadjunkt Karin Sivertsson

Medvandrare: Emma Waara, Erika Lundin, Ulrika Nordin och Helena Stridh

Vägskäl i Billsåsen. Foto: Gunilla Jansson

Dagsvandring: Söndag 9 juni, Klövsjö – Sakrisbodarna ca 11 km. Årets traditionella vandring från Klövsjö vill Sakrisbuan där familjen Persson tar emot och berättar om fäboden. I Sakrisbuan hålls gudstjänst med kaukning och vi fikar tillsammans.

Start och sträcka: Start med sändningsgudstjänst i Klövsjö kyrka kl. 09:00, skjuts från Sakrisbuan ska vi försöka samordna för den som önskar. Denna endagsvandring är en del av en flerdagarsvandring som fortsätter ända till Billsåsen som leds av Karin Siwertsson, adjunkt vid Härnösands stift, vandringen har temat tidegärden och naturens katedral.

Kostnad: Köpa sitt eget fika vid Sakrisbodarna

Medtag: Ryggsäck med fika och lunch för dagen, regnkläder och ombyte

Anmälan och frågor: helena.strid@svenskakyrkan.se, 076-139 43 03

Obs, sidan uppdateras kontinuerligt så håll utkik här för att se planerade vandringar för 2024 samt kontaktuppgifter.

Samarbetspartner i Kultur

Sensus erbjuder mötesplatser för lärande, upplevelser och gemenskap och har ett brett utbud av cirklar, utbildningar och kultur över hela landet. Ett studieförbund som lyfter fram livsfrågor, mångfald och globala frågor. sensus.se