Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Hammarö församling Besöksadress: Bruksgatan 1, 66330 SKOGHALL Postadress: BOX 47, 66321 SKOGHALL Telefon: +46(54)512400 E-post till Hammarö församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Dop

Vill du låta döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest för livet och det vill vi gärna fira med er.

Boka tid för dop

Gör din intresseanmälan här på webben så tar vi kontakt med dig! 

Du är också varmt välkommen att ringa vår församlingsexpedition, 054-51 24 00, så hjälper vi dig hitta tid för dop i någon av våra kyrkor.

Alla får döpas

Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Du behöver inte prestera något, tro på rätt sätt eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som bara är att ta emot.

Liten ceremoni eller stor fest

Du väljer själva hur dopet ska vara, en enkel ceremoni eller en stor fest. Dopet kan ske i församlingens söndagsgudstjänst eller i en särskild dopgudstjänst men det är också möjligt att ha dopet på annan plats, i hemmet eller kanske ute. Oavsett, då får ni vara delaktiga i planerande och genomförande av dopgudstjänsten genom att välja psalmer och musik. Vill du ha dopkalas i vårt församlingshem så hjälper vi gärna dig att boka detta. Några gånger per år ordnar vi Drop-in Dop då vi ordnar allt från musik till fika och ni kommer som ni är. 

Dopklänning 

I samband med dop i våra kyrkor finns dopklänningar att låna. Fråga gärna när du ringer och bokar ditt dop för mer information. 

fadder

En fadder är en viktig vuxen vid sidan av föräldrarna. Någon som kan vara ett stöd och har omsorg om sitt fadderbarn. Att bli fadder till ett dopbarn är en viktig uppgift. Alla kan bli faddrar bara man är döpt. Om du vill ha en fadder till ditt barn så kan prästen berätta mer om det.

dopet är kostnadsfritt

Dopet är kostnadsfritt inom Svenska kyrkan oavsett vilken församling man väljer att ha dopet i. Genom dopet blir du också medlem i Svenska kyrkan.

Mer information om dopet

Läs mer om hur en dopgudstjänst går till.

Läs mer om planering av dop.

Läs mer om fadderskapet.

Jag är världens ljus. Den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.

Johannesevangeliet 8:12

DOpet - EN DEL AV NÅGOT STORT SOM ALLTID FINNS KVAR

När vi firar dop är det vårt sätt att välkomna det nya barnet och glädjas över livet. Då får vi be för allt det nya som ligger framför oss och för det vi bär inom oss, både förhoppningar, oro och glädje. När ett barn döps visar vi att vi människor är en del av någonting som är större än oss själva. I dopet bekräftas att vi har en plats i Guds stora gemenskap. Där behövs alla, liten som stor. Alla har en speciell uppgift att fylla.

Att bära fram sitt barn till dopet påminner oss om att barnet är buret också av Gud. Det kommer det alltid att vara. I böner och sånger ber vi för allt det vi önskar för barnen och Gud lovar att alltid finnas med. Guds löfte är den famn som bär oss.

Visste du detta om dopet?

Vattnet i dopfunten symboliserar livet. Ingen av oss klarar sig utan vatten. Inget vatten - inget liv. Därför döper vi i vatten. För att vi ska förstå att Gud är med oss genom hela livet och efteråt.

Dopklänningen är lång för att den är en symbol för den kristna tron som vi får växa i.

Dopljuset som barnet får av församlingen vid dopet berättar att vi aldrig går genom livet ensamma, hur livet än blir. Gud är alltid med. Tänd det på årsdagen av dopet. När det är slut hämtar du ett nytt i kyrkan.

Kontakt Dop

För frågor och bokning, kontakta församlingsexpeditionen 
054-51 24 00
E-post till församlingsexpeditionen

 

Du är också varmt välkommen att ta kontakt med någon av församlingens präster:

Tomas Frylmark 054-51 24 20, 
E-post till Tomas Frylmark

Maria Hallén 054-51 24 21, 
E-post till Maria Hallén

Regina Piscator 054-51 24 22, 
E-post till Regina Piscator

Dan Winander 054-51 24 23, 
E-post till Dan Winander