En man, Fredrik Juul, står framför kameran i en tom restaurang. I bakgrund syns palmer.

Svenska kyrkan på Teneriffa ställer om

Fredrik Juul är kyrkoherde på Teneriffa i Spanien, ett land som drabbats hårt av corona. Församlingen möter oro, men ser också hur medmänskligheten blir synlig.

Fredrik Juul är kyrkoherde i Svenska kyrkan på Teneriffa. Här jobbar han tillsammans med sin fru Anna, som är diakoniassistent. Kyrkan är en mötesplats för skandinaver på Teneriffa och byggnaden ligger längs strandpromenaden i Los Cristianos, ungefär 400 meter söder om hamnen. Normalt är det en folkrik sträcka och under högsäsong brukar församlingen ha 300-400 besökare varje dag , cirka 42 000 per år. Men nu är gatan utanför tom, på grund av den karantän som råder i landet.

– Fram tills nu har människor kunnat välja om de ska skynda hem till Sverige eller stanna. Av de säsongsboende, som bor 3-6 månader i Spanien, har vissa åkt hem, medan andra valt att stanna kvar. I förra veckan gick ett evakueringsplan som UD hade ordnat. Efter det tror vi att de flesta korttidsturisterna är tillbaka i Sverige. Alla turisthotell har stängts.

Allt detta har gjort att församlingen fått ställa om arbetet.

– Jag har funderat på hur vi kan vara kyrka nu. Normalt har vi caféet öppet varje dag, men nu är det böter på att gå ut. Det går polis och militär på gatorna. Så vi har kontakt med svenskar på orten via hemsida och sociala medier samt att vi ringer upp dem som vi vet finns här. Vi märker också att det är fler som själva hör av sig nu via telefon och sociala medier.

Fredrik berättar att det finns en oro bland människor. Dels en allmän oro: vad händer med de som blir allvarligt smittade? Vem riskerar att dö? Man är också orolig över hur det blir med företagen.

Församlingen har valt att ha en högre grad av egen livenärvaro på Facebook genom att exempelvis sända gudstjänster och morgonböner. Facebook-inläggen med andakter har tagits emot väl. Varje gång de har sänt live har de genast kring 30 tittare. Och hundratals fler har tittat i efterhand.

– På eftermiddagarna dricker vi eftermiddagskaffe via Skype. Vi riktar oss då till människor som sitter i karantän här på Teneriffa.

En utmaning för församlingen är - precis som alltid – att närmaste konsulat finns på Gran Canaria. Det gör att personalen brukar involveras i konsulära ärenden och även alla ärenden som hjälper människor i kontakt med  vårdcentral, kommunhus, polis. Det finns också människor som är mer utsatta.

– Under vintrarna brukar vi även ha kontakt med personer som hankar sig fram, försöker hitta jobb och i värsta fall lever som uteliggare. Nu ser vi dem inte och det är förstås en oro. Var befinner de sig nu?

Fredrik berättar att de också ser en stor omtanke hos människor - en sorts hjälpsamhet.

– Här om dagen ringde en för mig okänd man och frågade om han kunde hjälpa till med något. I allt detta blir medmänskligheten synlig.