Foto: pixabay.com

Den helige Antonios liv

30/1: Peter Halldorf berättar om människans väg till mognad

Söndag 30 januari får församlingen besök av Peter Halldorf som 15.00 på Kyrkans gård-Lockörn berättar om den helige Antonios liv, en berättelse om människans väg till mognad. 
Peter Halldorf är pastor, redaktör för tidskriften Pilgrim och en av grundarna av den Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby utanför Linköping. Hans författarskap omfattar ett trettiotal böcker, bland andra 21 kyrkofäder, Drick djupt av Anden, Med evig kärlek och Andens folk.

VEM VAR ANTONIOS?
Den helige Antonios var en egyptisk eremit, ökenfader och abbot som levde på 200- och 300-talet efter Kristus. Han vördas som helgon i både katolska och ortodoxa kyrkan.
En anledningen till att mycket är känt om Antonios liv är att kyrkofadern Athanasios (298-373) skrivit en biografi över Antonios liv. Med boken spreds även Antonios asketiska förebild i munkvärlden.
Människor sökte sig ut i öknen till Antonios och i mitten av 300-talet skapades världens första klostergemenskap. S:t Antonios kloster finns fortfarande kvar och ligger vid kusten mot Röda havet vid berget Al-Qalzam.
Klostret är koptiskt, men har genom århundradena hyst munkar av många skilda kristna riktningar. Idag är det ett självförsörjande litet samhälle med trädgårdar, bageri och fem kyrkor. Där finns också ett bibliotek med 1 700 handskrifter som överlevt genom århundradena.
Antonios minnesdag firas i öst 30 januari och i väst 17 januari då Anton och Tony har namnsdag i vår almanacka.