Skjut inte upp begravningen

En uppskjuten begravning kan innebära att sorgeprocessen försvåras. När en anhörig och vän har gått bort behöver vi få träffas och sörja tillsammans. Vi befinner oss i en speciell situation just nu, men det är ändå viktigt att genomföra en begravning.

När en anhörig och vän har gått bort behöver vi träffas och sörja tillsammans. Nu befinner vi oss i en speciell situation och tid där vi inte kan samlas som tidigare.

Men, det är ändå viktigt att genomföra en begravning. En uppskjuten begravning kan innebära att sorgeprocessen försvåras. Dessutom råder en osäkerhet kring när vi kan återgå till ett mer ”normalt” läge.

Från Sundsvalls församling vill vi rekommendera att ni genomför begravningen även om färre kan vara med och det inte blir som vi ytterst sett velat.

Vi vill gärna lyfta fram några alternativ som kan underlätta för sorgearbetet i en tid som denna:

• En mindre begravning kan bli både fin och meningsfull. Det kan finnas möjlighet att direktsända via sociala medier eller andra digitala tjänster genom någon närvarande. Eller dela i efterhand.
  • Vid flera begravningar har man ibland vid minnesstunden haft ett bildspel från den avlidnes liv. Det går att göra en enkel livsbok med bilder och text som även visar begravningen för den som är isolerad och inte har tillgång till sociala medier.
  • Genom en hälsning eller handbukett som någon lämnar vid kistan kan även de som inte är närvarande ”delta” vid avskedet .
  • Den som inte kan vara närvarande har möjlighet att samlas och tända ett ljus vid samma tidpunkt som begravningen sker. Antingen hemma eller i en kyrka. Även om fysiska avstånd skiljer oss åt kan vi ändå känna en gemenskap bortom tid och rum.
  • Vid ett senare tillfälle kan man samlas till minnesstund och dela ögonblick från den avlidnes liv i form av bilder, berättelser och texter.
  • En senarelagd urnedsättning kan vara ett tillfälle att samlas och ha en enkel ceremoni.

Att inte kunna delta vid ett avsked kan innebära många frågor och tankar som det är svårt att finna vägar ur. Svenska Kyrkan har ett riksomtäckande nätverk i hela Sverige där vi kan förmedla en lokal kontakt för stöd och samtal.

Tillhör du Sundsvalls församling hittar du alla våra kontaktuppgifter längst ner på sidan. Tillhör du en annan församling? Då kan du söka din församling via länken här nedan.

Livets Gud, kärlekens Herre, tänd för vännen ditt eviga ljus. Kom i vår ensamhet, kom i vårt mörker. Låt oss känna att du är där.

Psalm 626:2