Meny

Tankar i fastetid

Annika, Birgitta, Kerstin och Christina turades om att dela med sig av sina tankar, några rader per dag, 3 mars-21 april 2019.

 

 

 

21 APRIL
”Detta är dagen då Herren grep in. Låt oss jubla och vara glada.”
(Psaltaren 118:24)

ANNIKA, PRÄST:
Påskmysteriets sista dag och jag är orolig till sinnes. Glädje eller tvivel. Vad möter mig i Påskdagens morgonen? Några kvinnor gick där en gång på vägen till graven, sorgsna och rädda. När de såg att graven var tom blev de förtvivlade. Deras Mästare var bortflyttad! Men mötet med den uppståndne förändrade allt. Vetekornet som lades i jorden och dog gav rik skörd. Än i dag firas livets seger över döden. Halleluja!

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 20 APRIL
”Vet ni då inte att alla vi som har döpts in i Kristus Jesus också har blivit döpta in i hans död.”
(Rom 6:3)

ANNIKA, PRÄST:
Påskafton är dopets minnesdag. Jag blev buren till dopet av min mormor när jag döptes i Stefanskyrkan. Dopet gav mig en tillhörighet över både tidens och geografins gränser. I vattnets tecken fick jag del av Jesu Kristi död och uppståndelse. Jag renades från synd långt innan jag hade hunnit begå en enda. Förlåtelsen öppnade sig. Och Gud lovade att alltid vara med. Till tidens slut. För det tackar jag med hela mitt hjärta.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

17 APRIL
”Därför har Gud upphöjt honom över allt annat och gett honom det namn som står över alla andra namn ...”
(Fil 2:9)

ANNIKA, PRÄST:
Var det sveket som var tyngst? Sveket från en av de tolv. De som lyssnade till honom, som följde honom. Dymmelonsdagens svek gör kyrkklockorna dova och det är en särskild fastedag. Sviken, övergiven, en smärtornas man till kropp och själ. Dagarna fram till Långfredagens avrättningen, var de värst?

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

16 APRIL
”... han gjorde sig ödmjuk och var lydig ända till döden ...”
(Fil 2:8)

ANNIKA, PRÄST:
Maximilian Kolbe gick i döden för en medfånges skull. I Auschwitz 1941 erbjöd han sig att ta Franciszek Gajowniczeks plats när tio män skulle dö svältdöden som straff för ett flyktförsök. Gajowniczek överlevde Auschwitz ända till 1995 och var närvarande när Kolbe helgonförklarades 1982. Kolbes martyrskap inspirerar fortfarande. What if God was one of us?

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

15 APRIL
Han blev som en av oss
(Fil 2:7)

ANNIKA, PRÄST:
Tänk om Gud var en av oss? Så sjunger Joan Osborne i låten från 1995. Det är oerhört provocerande att Gud blev människa. Lika absurt som att Jesus från Nasaret också var gudomlig. Men så var det enligt dem som var där, som följde honom på vägarna, de som var med ända till avrättningen. De som är våra vittnen. Jag ser bibeln länka sig ända in i nutiden. Även idag möter människor Gud.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

14 APRIL
” ... Han avstod från allt och antog en tjänares gestalt ...”
(Filipperbrevet 2:7)

CHRISTINA, PRÄST:
Vem tjänar bäst? Det handlar inte om vilka summor pengar vi får in på våra konton. Det handlar istället om hur vi ser på varandra och hur vi kan hjälpas åt att göra livet bättre.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

13 APRIL
”Den som handlar efter sanningen”
(Joh 3:21)

ANNIKA, PRÄST:
Sanningsbegreppet skruvar till mina tankebanor. I medierna ifrågasätts allt. Min sanning, din sanning, er sanning. Hur får jag ens fram sanningen om mig själv? Mitt inre är ju dolt även för mig. Bara Gud vet vem jag är innerst inne. Jag är vägen, sanningen och livet, sade Jesus gåtfullt. Så då låter jag Gud i sanning se mig. Amen.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

12 APRIL
”För att världen skulle räddas genom honom.”
Johannesevangeliet 3:17

KERSTIN, PRÄST:
Att rädda världen, att rädda jorden, jag tror att vi alla är medvetna om att det är allvar nu. Klimathotet är realitet här och nu. Vi måste alla göra drastiska förändringar i våra liv. Men det är inte kört, än finns det hopp om räddning. Vilka förändringar är du beredd att göra?

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 

11 APRIL

”... Inte för att döma världen ...”
Johannesevangeliet 3:17

BIRGITTA, FÖRSAMLINGSPEDAGOG:
Genom sin son Jesus Kristus, vet Gud hur det är att vara människa och Guds dom kommer att vara barmhärtig. Då behöver inte vi människor vara så snabba och hårda i våra omdömen om varandra.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

10 APRIL
”Så älskade Gud världen”
Johannesevangeliet 3:16

CHRISTINA, PRÄST:
För dig utgiven. För mig utgiven.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

9 APRIL
”Ingen har stigit upp till himlen utom den som har stigit ner från himlen: Människosonen.”
(Joh 3:13)

Den kloke mannen Nikodemus ville veta vem Jesus var. Han fick ännu mer att fundera på för Jesu ord är ofta gåtfulla. Vägledning är nödvändig och Bibeln öppnar sig bäst tillsammans med andra. Så är gemenskapen alltid viktig. Där två eller tre är samlade i mitt namn är jag mitt ibland dem, sade Jesus. Ingen annan människa har förändrat världen mer än han.

. . . . . . . . . . . . . . . . . .

8 APRIL
”Jag talar till er om det himmelska”
(Joh 3:12)

ANNIKA, PRÄST:
I stillheten talar Gud i bilder. Tystnaden tillåter Guds Ande komma nära. Det är en överlåtelse till något större än mig utanför min kontroll. När jag är helt passiv får Gud vara aktiv. Men tvivlet finns där, som en liten oro. Gud, jag ber om tillit.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . .

7 APRIL
”Det vi har sett vittnar vi om”
(Joh 3:10)

ANNIKA, PRÄST:
Passion betyder lidelse. Kärlek som har ett pris, men som vi inte kan avstå ifrån. Vi måste ge oss hän. Guds kärlek till världen är en passionerad kärlek. En kärlek som offrar sig. Den sista tiden innan Påsk kallas passionstiden. Jesus blir förrådd av en vän, fängslas och döms. Genom lidande och död visar Gud sin kärlek.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

6 APRIL
”De fyllde tolv korgar”
(Joh 6:13)

ANNIKA, PRÄST:
I fastans tid ber jag om att se djupare på mig själv och på min värld. Men jag kan inte det utan Guds omsorg. Då fastnar jag i skuld och skam över orättvisorna. Jag tror att Gud vill ge oss förundran och kärlek till vår värld. Och mod att ta ansvar för det vi kan ta ansvar för. Gud, jag ber: Öppna mina ögon med din kärlek.

 . . . . . . . . . . . . . . . .

5 APRIL
”Samla ihop bitarna som har blivit över”
(Joh 6:12)

ANNIKA, PRÄST:
Allt vi äter kommer från jorden och behöver återvända dit. Jag tänker att sopsortering också är ett andligt arbete. Matresterna blir biogas. Metaller smälter ner och plaster formas om. Även vi människor är en del av kretsloppet. Tårarna i mina ögon kan vara från Sargassohavet. Järnet i mitt blod från Luossavaara-Kiirunavaara. Så är allt heligt i vår värld.

 . . . . . . . . . . . . . . . . .

4 APRIL
”Folket slog sig ner. Det var gott om gräs på den platsen.”
(Joh 6:10)
ANNIKA, PRÄST:
En gång fick jag ta emot nattvarden tillsammans med 30 000 människor på ett gräsfält i västra England. I varje grupp om tolv hade vi fått det nödvändiga: bröd och vin. Vi gav åt varandra och Guds närvaro var stark. Vi höll varandras händer i välsignelse. Solen lyste över oss.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

3 APRIL

”Här är en pojke som har fem kornbröd och två fiskar.”
Johannesevangeliet 6:9

KERTSIN, PRÄST:
Bröd och fisk. Mat! Att få äta sig mätt är en mänsklig rättighet och ändå så är det så många som fortfarande hungrar. Jag försöker alltid tänka mig för innan jag slänger mat. Jag utmanar mig själv att inte handla för mycket mat som riskerar att bli dålig i kylen och att ta vara på alla rester.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2 APRIL
”Var ska vi köpa bröd så att alla dessa får något att äta?”
Johannesevangeliet 6:5

ANNIKA, PRÄST:
Jesus frågar och vi kan inte lösa problemet. Det finns mat till alla men vägarna till de hungriga finns inte. Berättelsen om brödundret vill ändå ge oss handlingskraft så att vi använder allt det vi har och slutar kasta bort överflöd. Jag ber: Gud, ge oss hopp och nya vägar.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

1 APRIL

”Mycket folk följde efter, därför att de såg de tecken han gjorde”
Johannesevangeliet 6:2

CHRISTINA, PRÄST:
”Herre, visa mig din väg och gör mig villig att vandra den. Amen”
Den här bönen är skriven av Birgitta Birgersson, som vi också känner till som Heliga Birgitta. Hon levde på 1300-talet och hennes vandring tog henne via Rom ända till Jerusalem. Vart är du på väg?

. . . . . . . . . . . . . . . . . . .

31 MARS
”Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra och den som tror på mig skall aldrig någonsin törsta.
Johannesevangeliet 6:35

ANNIKA, PRÄST:
Livets bröd är livets nödvändighet: Mening, framtid, tillhörighet. Vad jag kommer ur. Vart jag är på väg. Vilka jag hör ihop med. Genom livet skiftar det, men Gud är där. Gud möter oss från framtiden. Gud, jag ber; visa mig din väg och gör mig villig att vandra den.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

30 MARS
”Det ... skall gå i uppfyllelse ...”
Lukasevangeliet 1:45

ANNIKA, PRÄST:
När tilliten prövas kan mörkret komma snabbt. Jag letar efter utvägar men hittar inte in. Tvivlet möter ord från Julian av Norwich: Allt är väl, och allt är väl. Och precis allting är väl. Hon visste ju, Julian.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

29 MARS
”Salig hon som trodde ...”
Lukasevangeliet 1:45

ANNIKA, PRÄST:
Du kan inte ta på den, då kränger den. Inte heller stänga in den, för den måste kunna andas. Den lever och förändras. Om den stelnar dör den. Och ingen kan säga att din tro är fel. Din tro är din.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . .

28 MARS
”Välsignad är du ...”
Lukasevangeliet 1:42

CHRISTINA, PRÄST

. . . . . . . . . . . . . . . . . . .

27 MARS
”Hon fylldes av helig Ande ...”
Lukasevangeliet 1:41

ANNIKA, PRÄST:
Som ett kvillrande vårregn. Som en doft av kaprifol i sommarnatten. Som höstlövens prassel. Som snöflingornas dans. I vardagens mirakler finns Andens andlösa hälsningar från evigheten.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . .

26 MARS
”När Elisabet hörde Marias hälsning sparkade barnet till i henne …”
Lukasevangeliet 1:41

KERSTIN, PRÄST:
Den där första sparken inifrån magen, att få känna hur barnet jag väntade sparkade till i mig. Känslan går knappt att beskriva med ord. Där blev livets mirakel så verkligt, tänk att ett nytt liv kunde bli till i mig.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

25 MARS
”Skyndade till en stad ...”
Lukasevangeliet 1:39

ANNIKA, PRÄST:
Ibland blir vi så ivriga att vi inte kan uthärda väntan. Att få se den som betyder mest för oss. Se det ofödda barnet. Skratta med vännen. Vara fri och ledig. Men väntan är som ett smycke. I längtan finns kärleken gömd. Den glöder i mörkret.

. . . . . . . . . . . . . . . . . .

24 MARS
”... Ängeln lämnade henne ...”
Lukasevangeliet 1:38

ANNIKA, PRÄST:
En gång i Nasaret stod Maria där och allt var som vanligt igen. Ängelns doft och ljus var borta. Kvar var uppdraget att bära evangelium. Vi får också den uppgiften gång på gång. Att vara Guds händer, Guds ögon, Guds öron, Guds sändebud. Ja, att vara varandras beskyddare. Änglar.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

23 MARS
”... Jag har ingenting men äger allt ...”
Andra Korinthierbrevet 6:10

CHRISTINA, PRÄST

. . . . . . . . . . . . . . . . . . .

22 MARS
”... Uppriktig kärlek, sanningens ord och Guds kraft ...”
Andra Korinthierbrevet 6:6

BIRGITTA,FÖRSAMLINGSPEDAGOG:
Älska din nästa utan att begära något tillbaka, vilken utmaning! Att vara ärlig, uppriktig och ge av kärlek - då behöver jag hjälp av Guds stora kärlek.
Gud hjälp och styrk mig att göra det goda för mig själv och andra.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . .

21 MARS

”... med stor uthållighet under påfrestningar ...”
Andra Korinthierbrevet 6:4

ANNIKA, PRÄST: Den som är stark får bära mer och faller tungt om bördan blir för stor. Så sade en gammal och klok kvinna. Men Gud prövar oss inte över vår förmåga säger Paulus, som också delade sin kamp med andra. Jag lär mig att våga vara öppen med det som tynger mig. Jag behöver inte vara stark.

. . . . . . . . . . . . . . . .

20 MARS

”Som Guds tjänare visar jag på allt sätt vad jag duger till ...”
Andra Korinthierbrevet 6:4

ANNIKA, PRÄST:
Du duger. Det borde stå i ett hörn av spegeln så att jag kan läsa det varje gång jag borstar tänderna. Du duger. Kanske med ett utropstecken!
Så mycket i mitt liv handlar om att sträva efter att vara så bra jag kan. Men jag duger. Ändå. Paulus skrev till församlingen i Korinth om att kraften i honom hela tiden kom från Gud. Så är det också för dig och mig. Gud bär oss och vi duger.

. . . . . . . . . . . . . . . .

19 MARS

”Kasta inte bort den nåd ni tar emot från Gud.”
Andra Korinthierbrevet 6:1

ANNIKA, PRÄST:
Nåd kommer av latinets "gratia". Det betyder gratis. Allt som vi får av nåd är alltså gratis. Livet. Kärleken. Vänskapen. Soluppgången. Framtidstron. Naturen. Men också förlåtelsen. Inget av detta kan vi köpa. Vi kan endast öppna oss och ta emot.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

18 MARS

”... Guds medhjälpare ...”
Andra Korintiherbrevet 6:1

KERSTIN, PRÄST:
Det är vi som är Guds medhjälpare, Guds händer och fötter här på jorden. Därför är det vår uppgift att hjälpas åt att ta hand om varandra och om skapelsen. Vi får öppna oss för Guds kärlek och nåd och sprida den vidare.

. . . . . . . . . . . . . . . 

17 MARS

”Kvinna, din tro är stark, det ska bli som du vill.”
Matteus 15:28

ANNIKA, PRÄST:
Det är lättare att kämpa för någon annan. Jag ger mig inte, tänker hon som kämpar för sitt barn. Hon är den enda som övertalar Jesus. Enträget tjatade hon. Argumenterade och bad. Gud, jag ger mig inte. Jag ger inte upp.

. . . . . . . . . . . . . . .

16 MARS

”Änglar kom fram och betjänade honom.”
Matteus 4:11

ANNIKA, PRÄST:
Överallt finns de. I ett vänligt leende. Någon som håller upp dörren för mig. En frågar på arbetsplatsen om hur jag mår. När jag plötsligt minns att det är sista dagen att anmäla mig. Parkeringsplatsen som bara finns där. Änglarna. Förundran över att de rör sig i vardagslivets djup.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

15 MARS
”Då lät djävulen honom vara.”
Matteus 4:11

CHRISTINA, PRÄST:
De där stunderna då livets strider lugnar sig, när förtvivlan lägger sig, då det omöjliga kan kännas möjligt och det går att andas igen.

. . . . . . . . . . . . . . . .

14 MARS
”Då sade Jesus: Gå din väg, Satan.”
Matteus 4:10

ANNIKA, PRÄST:
Det finns en gräns för ondskan i bibeltexten. Men är det så i världen? Människor och djur plågas, naturen lider. Hela vår värld gråter. Jag vill våga ta in det i min bön och lämna det till Gud. Säg det igen, Gud: Gå din väg, Satan!

. . . . . . . . . . . . . . .

13 MARS

”Allt detta ska jag ge dig om du …”
Matteus 4:9

KERSTIN, PRÄST:
Om, det är ett ord som villkorar.
Om du gör mig en tjänst, ska jag hjälpa dig.
Om du bara gör si eller är mer så, då kommer du att bli lycklig.
Ibland är även kärleken villkorad, vilket den inte ska vara.
Men det finns en kärlek som aldrig är villkorad och det är kärleken från Gud.

. . . . . . . . . . . . . .

12 MARS
”Om du är Guds son, så befall att de här stenarna blir bröd.”
Matteus 4:3

ANNIKA, PRÄST:

Tänk att kunna mätta hela världen. Världsomvälvande. Men den enkla vägen leder bort. Maten, makten, Mefistofeles (den onda principen). Jesus står emot trots orättvisorna. Det priset vill han inte betala. Men att stå på det godas sida kostar. Också att avstå från att vara hjälte.

. . . . . . . . . . . . .

11 MARS

”När han hade fastat i fyrtio dagar och fyrtio nätter blev han hungrig.”

CHRISTINA, PRÄST:

Det är inte bara mat som stillar vår hunger. Vi behöver också bli sedda och se varandra. Vi behöver vara en del av gemenskapen.

. . . . . . . . . . . . . .

10 MARS

”Jesus fördes av Anden ut i öknen för att sättas på prov av djävulen.”
Matteus 4:1

ANNIKA, PRÄST:

40 dagar är tillräckligt lång tid för något nytt att växa fram. Jag får också syn på mitt eget motstånd. En liten tanke knackar mig på axeln och presenterar den enklare vägen. Minsta motståndets lag väger så mycket lättare. Tomheten är svår att uthärda. Om jag tömmer mig och ger upp min strävan kan Gud bära mig då?

. . . . . . . . . . . . . .  .

9 MARS

”Kärleken upphör aldrig.”
Första Korinthierbrevet 13:8

ANNIKA, PRÄST:

Det eviga är så omöjligt att förstå. Inte heller rymdens oändlighet kan jag greppa. Men kärleken når genom tid och rum. Den är i sitt väsen utan slut och relationer fortsätter även om döden skiljt oss åt. För 24 år sedan dog min far men vår relation har ändå fortsatt. Han är min far, i presens. För mig är det ett tecken på att döden inte är slutet. Livet är gömt hos Gud. Gud, som är kärlek.

. . . . . . . . . . . . . . .

8 MARS

”Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den.”
Första Korinthierbrevet 13:7

KERSTIN, PRÄST:

I min tygkasse bär jag allt möjligt: kläder, böcker, matvaror. Men det är fysiskt omöjligt för mig att bära allt i min kasse. På samma sätt tänker jag att det är med livet, vi kan bära mycket men vi kan och ska inte bära allt.
Idag är det internationella kvinnodagen, en dag vars existens ibland ifrågasätts. Det är en dag då jag är tacksam över alla de kvinnor som har gått före och som har banat väg för alla fri- och rättigheter som jag har tillgång till. Men på flera områden finns det fortfarande mycket kvar att göra. Tillsammans måste vi fortsätta kämpa för jämlikhet på alla plan och vi behöver alla hjälpas åt. För själva kan vi inte bära så mycket men tillsammans orkar vi bära desto mer.

. . . . . . . . . . . . . . . .

7 MARS

”Kärleken är tålmodig och god.”
Första Korinthierbrevet 13:4

CHRISTINA: PRÄST
Kärleken kan vara mycket i både stort och smått. Men den bör aldrig vara mindre än tålmodig och god.

 

 . . . . . . . . . . . . . . .

6 MARS, ASKONSDAG

”Om jag delar ut allt jag äger och om jag låter bränna mig på bål men saknar kärlek har jag ingenting vunnit...”
Första Korinthierbrevet 13

ANNIKA, PRÄST:
Det här är ingen självspäkelse. Jag tecknar ett kors av aska i min panna och börjar sökandet efter mig själv. 40 dagar för att något nytt ska födas fram. Som de 40 år det judiska folket fick vandra. Som de 40 veckornas väntan innan ett barn föds. Nu behöver jag välja bort för allt går för fort. Fokusera. Zooma in. Jag vill finna den
sanna smaken av människa. Det som är jag i Guds blick.

. . . . . . . . . . . . . . .

 5 MARS, FETTISDAGEN

”Om jag har all tro (så att jag kan flytta berg) men saknar kärlek är jag ingenting.”
Första Korinthierbrevet 13:2

BIRGITTA, FÖRSAMLINGSPEDAGOG:
Är min tro genuin och äkta? Ja det är den väl, det är ingen som har ifrågasatt mig på den punkten. Hur vet man att man tror rätt? När det inte finns några absoluta sanningar och svar. Tro handlar ju om så mycket mer än kunskap och de rätta svaren. Vem har förresten rätt att bestämma vad tro är? Är det inte vad man gör som spelar roll? Ett vänligt ord, ett leende i kollektivtrafikens rusningstid. Omtanken om mina medmänniskor oavsett vilka de är, det kan vara min sambo, min bästa vän eller kanske en människa jag aldrig mött.
Jag önskar så att det fanns mer plats för kärlek i vår värld, ett leende, en öppen famn och medmänsklighet. Vem har du gett ett leende idag?

. . . . . . . . . . . . . . .

4 MARS, BLÅMÅNDAG

”Om jag talar både människors och änglars språk men saknar kärlek ...”
Första Korinthierbrevet 13:1

ANNIKA, PRÄST:
En blå måndag med fläskkorv? Kyrkan kläds ibland i blått denna dag. Och i sydligare länder hålls karneval i dagarna tre. Carne vale: farväl till köttet. Jag tänker att det som kommer ut ur munnen skadar mer än det som kommer in. Orden. Som jag snubblar på. Som blir fel. Det ekar tomt när orden vänder tillbaka ”... men saknar kärlek ...”. Varifrån ska den komma? Så minns jag Guds kärlek. Jag vill avstå orden en tid och lyssna.

. . . . . . . . . . . . . .

 3 MARS, FASTLAGSSÖNDAGEN

”Sannerligen, jag säger er: om vetekornet inte faller i jorden och dör förblir det ett ensamt korn. Men om det dör ger det en rik skörd.”
Johannesevangeliet 12:24

ANNIKA, PRÄST:
Livet börjar i mörkret. Först en väntan och sedan, som ett mirakel: Någonting gror
och letar sig mot ljuset. Om jag ska växa inifrån behöver jag stillhet. Och tålamod.

. . . . . . . . . . . . . . .