Meny

Vårens musik

Med anledning av coronaviruset måste vi tyvärr meddela att konserterna den 15/3, 22/3, 29/3, 10/4, samt onsdagarnas Lunchmusik i kyrkan, är inställda. All öppen verksamhet är för närvarande inställd t o m annandag påsk.

Ett nytt decennium och ett nytt kyrkoår

Tiden går. Var sak har sin tid. Nu börjar 2020-talet. I kyrkan följer tidens gång kyrkoåret. Kyrkoårets olika delar är ett sätt att ordna och koppla olika skeden i de bibliska berättelserna till en tid på året. De största högtiderna i kyrkan och i vår kultur är kopplade till Jesu liv. En av Kyrkomusikens viktigaste funktioner är att gestalta och spegla dessa kyrkoårets skiftningar. Det blir som en skildring av tiden. På vårkanten har kyrkoåret precis kommit igång. Första dagen på kyrkans år är Första advent. Under vårterminen, från januari till juni, spänner kyrkoåret från Trettondagstiden som är en del av Julen, vidare genom Fastan och Påsken in i Pingst och Trefaldighetstiden.

Precis som färgerna i kyrkan (och naturen) skiftar under årets gång, så skiftar också musiken. I Sundbybergs kyrka får vi Carols vid Betlehem på Trettondagen, Fastekonserter och musikgudstjänster med inte mindre än tre olika Stabat mater under Fastan. Alla körer i gemensam gudstjänst på Påskdagen och vårkonserter i maj och juni.

Välkommen till ett nytt decennium av musik i Sundbybergs kyrka!

MARIA I VINTERSKRUD
Söndag 26 januari kl 18.00

Julia Sigblad, sopran
Fredrik Ewaldsson, piano
Ur repertoaren: Musik av Schubert, Hahn och Saint-Saëns

Välkommen till musikgudstjänst!
Först inleder vi med kort andakt för att sedan ta del av musikprogrammet denna gång med sångerskan Julia Sigblad. Julia Sigblad började sin musikaliska karriär som valthornist i Arméns Musikkår och Livgardets Dragonmusikkår för att sen, efter en
2-årig Londonresa, byta instrument till sång. I London Philharmonic Choir blev hon förälskad i körsång och bestämde sig för att hon ville beröra människor med hjälp av musiken på ett annat sätt.
Med en stor bunt egenskrivna poplåtar, gig på jazzklubbar och som gästsolist på konserter landet runt frilansar hon nu vid sidan av sin plats i Eric Ericson Kammarkörs resurspool samt sina studier på Musikhögskolan i Örebro. Nyligen har hon hörts i rollen som Mrs. Sem i Benjamin Brittens opera Noyes fludde.

Längd 1 tim
Fri entré • Kollekt till ACT Svenska kyrkandet svänger i kyrkan
Söndag 23 februari kl 18.00

Sundbybergs storband

Sundbybergs Storband spelar kända och kanske även okända melodier från den tid då storbanden och dess ledare var motsvarigheten till dagens popidoler. Det blir många låtar ur den så kallade ”Great American Songbook”.

Längd 1 tim
Fri entré • Kollekt till ACT Svenska kyrkan

körmässa i gudstjänsten
Söndag 15 mars kl 11.00

Vokalensemblen i Sundbyberg
Rikard Lindberg Karlsson, dirigent
Ralph Vaughan-Williams Mass in G minor

I samband med högmässan sjunger Vokalensemblen Ralph Vaughan-Williams (1872-1958) mässa för dubbelkör och solister. Det är en av de stora a cappella-körmässorna som skrevs under 1900-talet. Närmare bestämt komponerades den 1920-21 i en period efter första världskriget. Vaughan-Williams, som bland annat haft som uppgift att ta hand om sårade under kriget, skrev då pastorala stycken - kanske för att få ro. Mässans avslutande giv oss frid dona nobis pacem blir en önskan om fred på jorden.

Vokalensemblen i Sundbyberg sjunger musik från alla kyrkomusikhistoriens epoker. Kören består både av musikutbildade och erfarna körsångare. Repertoaren omfattar allt ifrån tidig renässansmusik till samtida kompositörer.

Stabat Mater

Maria – så många Mariabilder genom historien, så många Mariaböner. Så många som längtat tillsammans med Maria efter sitt första barn, med oro och glädje och drömmar inför en oviss framtid. Så många som suckat och lidit tillsammans med Maria, med sorg och förtvivlan över ett förlorat barn.
Maria – den unga kvinnan, inte mycket äldre än 15 år, som i bibelns berättelser sa sitt Ja till Gud och ängelns budskap gick från dröm till verklighet. Den unga kvinnan som kämpade och gjorde ”uppror” mot sin samtids konventioner, stolt och med mycket mod. Tillsammans med Maria har mammor och tonårsdöttrar kämpat mot förtryck och orättvisor genom seklerna ända fram till idag.
Maria - mamman, inte ens 50 fyllda, som följer sin sons vandring mot Golgata men tvingas hålla sig på avstånd. Hon hindras och kan inte, får inte hjälpa honom. Maria kan bara se på när han hånas och misshandlas och torteras. Se sin son falla till marken med korsets tyngd på sina axlar. Kanske minns Maria sin son när han var litet barn, hur han faller och slår sitt knä, reser sig och springer gråtande till mamma. Och Maria är där, lyfter upp sin lille gosse och kramar och tröstar. Men nu när han behöver henne som mest, kan hon inget göra för att hjälpa eller trösta.
Maria – Guds moder, som sörjer sin döde son vid korset. Och sorgen och smärtan delas med Maria av så många föräldrar genom historien som mist ett älskat barn, så många som kan känna med Maria i maktlösheten och orättvisan. Vilken sorg kan väl vara större än denna? Låt oss sörja och be tillsammans med Maria vid korset.

O, Moder, du kärlekens källa,
låt mig få känna sorgens kraft,
att jag må sörja med dig!

INSTÄLLT!
rheinberger: stabat mater
söndag 15 mars kl 18.00

Sundbybergs Motettkör
Björn Gäfvert, orgel
Rikard Lindberg Karlsson, dirigent
Ur repertoaren:
Joseph Rheinberger Stabat Mater, Abendlied
Felix Mendelssohn Verleih uns Frieden
Johannes Brahms Geistliches Lied

Detta är den första av tre konserter i vår i Sundbybergs kyrka som kretsar kring den gamla latinska bönen Stabat Mater.
Josef Rheinbergers (1839-1901) musik har en mjuk ton som alltid klingar väl i kyrkans akustik. Hans Stabat Mater är en utgångspunkt i detta program som kommer rymma mer musik som bildar en vacker atmosfär under kyrkovalven.
Sundbybergs motettkör är en kör med stor erfarenhet av den svenska körmusiken och de stora kyrkomusikaliska verken. Kören har sjungit de stora requierna av Mozart och Brahms men också gjort många uppskattade julkonserter och
a cappelaprogram genom åren.

Längd 1 tim
Fri entré • Kollekt till ACT Svenska kyrkan

INSTÄLLT!
SÖNDAG 22 MARS KL18.00
Sound of Musical

Tusen röster Alla-kan-sjunga-kör
Astrid Burgmann Wennerholm, dirigent

Sånger ur bland annat:
Rodgers/Hammerstein Sound of music
Bernstein West side story
Andersson/Ulvaeus Chess
Lloyd Webber Cats

Tusen röster - församlingens Alla-kan-sjunga-kör framför sånger från kända musikaler. Det finns också möjlighet att sjunga med!

Längd 1 tim
Fri entré • Kollekt till ACT Svenska kyrkan

INSTÄLLT
SÖNDAG 29 MARS KL18.00
Jenkins: Stabat mater

Sundbybergs kyrkokör
Symfoniorkestern Pro Musica
Rebecca Fjällsby, mezzosopran
Berrin Sahin, sångsolist
Erwin Semler, koreografi
Fredrik Ewaldsson, dirigent
Karl Jenkins Stabat Mater (2008)

Karl Jenkins (f. 1944) musik rymmer den dramatiska kraft och innerliga sorg som
passionsdramat innehåller. Hans storslagna, filmmusikaliska tonspråk blandas upp med arabiska klanger och för därmed tankarna till den egentliga skådeplatsen där korsfästelsen ägde rum, nämligen i Mellanöstern.
Upplevelsen kommer i Sundbybergs kyrka att förstärkas med två stycken dansare
koreograferade av Erwin Semler.

Längd 1 tim 10 min
Fri entré • Kollekt till ACT Svenska kyrkan

FREDAG 10 APRIL KL 15.00
Pergolesi: Stabat mater

Elin Skorup, sopran
Elin Lannemyr, alt
Barockensemble
Fredrik Ewaldsson, orgel
Giovanni B Pergolesi Stabat Mater (1736)

Detta är den tredje av tre konserter i vår i Sundbybergs kyrka som kretsar kring den gamla latinska bönen Stabat Mater.
Stabat mater (1736) av Giovanni Baptista Pergolesi (1710 - 1736) är ett av de mest kända verken som komponerats med avsikt att ära och hylla Jesu moder, Maria. Texten är från medeltiden och beskriver Maria, den sörjande modern, som
bevittnar sin sons lidande på korset. Stycket har genom musikhistorien fått stor genomslagskraft världen över, inte minst bland andra kompositörer. Ett exempel är Johann Sebastian Bach som lät sig inspireras av Pergolesis Stabat mater i hans koralbearbetning av Psalm 51 “Tilge, Höchster, meine Sünden”.
Stabat mater är troligtvis Pergolesis sista komposition och skrevs samtidigt som han plågades av tuberkolos. Han dog endast ett par veckor efter att verket fullbordats.

Längd ca 1 tim
Fri entré • Kollekt till ACT Svenska kyrkan

SÖNDAG 26 APRIL KL 18.00
Mera Disney!

Barn- och Ungdomskören
Ledare: Astrid Burgmann Wennerholm
Sånger ur gamla och nya disneyfilmer

Disneys värld bara växer, som önskningar som stiger ur Aladdins magiska lampa.
Kanske din favorit dyker upp denna gång?
Barn- och Ungdomskören följer upp succén från 2018 med en ny Disneykonsert.

Längd 1 tim
Fri entré • Kollekt till ACT Svenska kyrkan

LÖRDAG 16 MAJ KL 16.00
Vårsoaré med Tusen röster

Astrid Burgmann Wennerholm , dirigent
Ur repertoaren: Vår-och sommarfavoriter framförda av Tusen Röster

Lättare tilltugg serveras efter konserten

Längd 1 tim
Fri entré • Kollekt till ACT Svenska kyrkan

SÖNDAG 17 MAJ KL 18.00
Hommage till våren - orgelkonsert

Fredrik Ewaldsson, orgel
Ur repertoaren: Musik av Gustaf Hägg, Joseph Jongen och Edvard Grieg

Församlingens organist Fredrik Ewaldsson hyllar vårens ankomst med musik av tonsättare som Joseph Jongen, Gustaf Hägg och Edvard Grieg. Av Grieg kommer såklart hans ljuvliga stycke Våren att framföras. Våren är från början en sång med text av Aasmund Olavsson Vinje som Grieg tonsatte. Sången ingår hans samling Tolv melodier, op 33, från år 1880. Senare samma år komponerade Grieg To elegiske melodier, op 34, i två satser för stråkorkester. De båda satserna
är arrangemang av sånger ur hans samling Tolv melodier varav den andra är just Våren.

Längd 1 tim
Fri entré • Kollekt till ACT Svenska kyrkan

LÖRDAG 30 MAJ KL 15.00
Varmisar och kalla kårar

Tisdragets barnkörer
Ledare: Astrid Burgmann Wennerholm, Birgitta Nicklasson och Helena Nyhlén
Karin Runow Varmisar och kalla kårar

Varmisar och Kalla kårar är en musikal för barnkör av Karin Runow. Den utspelar sig i ett litet samhälle där ingen behöver känna sig ledsen eller olycklig så länge man har en Varmis. Varmisar finns det gott om och de tar inte slut så länge man delar med sig av dem. En dag kommer dock en häxa med två följeslagare till byn och börjar sprida elaka rykten...
Vad händer med oss när vi slutar dela det vi har och bry oss om varandra?

Tisdraget är församlingens verksamhet för barn i låg- och mellanstadiet.
Vi träffas på tisdagar och sjunger, upptäcker kyrkan, fikar, pysslar och håller andakt.
För information kontakta Astrid Burgmann Wennerholm, tfn 08-635 33 82.

Längd 1 tim
Fri entré • Kollekt till ACT Svenska kyrkan

SÖNDAG 31 MAJ KL 16.00
Önskekonsert

Kyrkokören
Loci Stella
Fredrik Ewaldsson, dirigent
Gudrun Wessman, dirigent
Ur repertoaren: Dina egna favoriter

Återigen kommer Sundbybergs kyrkokör att framföra den populära ”Önskekonserten” där ni som publik bestämmer vad som ska framföras. Denna gång gästas vi också av den gotländska kören Loci Stella som senast samarbetade med kyrkokören under den bejublade filmmusikkonserten i mars 2019.
Bidrag lämnas till körledare Fredrik Ewaldsson via mail fredrik.ewaldsson@svenskakyrkan.se eller i den gyllene lådan som är placerad under orgelläktaren i Sundbybergs kyrka. Sista dag för inlämning av önskemål är 1 april. Missa inte denna chans att få just din favoritmusik framförd live!

Längd 1 tim
Fri entré • Kollekt till ACT Svenska kyrkan

SÖNDAG 7 JUNI KL 18.00
Dofta, dofta vit syrén

Sundbybergs Motettkör
Piano: Dmitry Tyapkin
Dirigent: Rikard Lindberg Karlsson
Ur repertoaren:
David Wikander Dofta, dofta vit syrén
Hugo Alfvén Stemning
Valborg Aulin Två körer a capella för blandade röster
Hildor Lundvik Som ett blommande mandelträd
Adolf Fredrik Lindblad ur Drömmarne

Den blomstertid nu kommer med många vackra sånger som genomsyras av nordiskt sommarljus. Det gudomliga upplevs av många av oss i naturens
skönhet speciellt denna tid på året. Syrénens doft, den skira grunden, aftonljuset. Livets själva ljuvligheter.

Dofta, dofta vit syren uti nattens timmar,
nytänd måne strö ditt sken,
som i sölvglans glimmar,
se, min kära drömmer där,
där på bänken, blond och skär,
medan klövern ångar
ifrån fält och vångar,
se, min kära drömmer där.
Dofta stilla, vit syren,
stör ej hennes drömmar,
nytänd måne, strö ditt sken
uti gyllne strömmar.
stänk kring hennes blonda hår
gloria av ljus och vår,
medan ljuvlig skrider
natt i pingstens tider.

Längd 1 tim
Fri entré • Kollekt till ACT Svenska kyrkan