Glädje och oro
För dig som förälder kan dopet vara ett tecken på tacksamhet, att du har fått bli förälder till just denna lilla människa. I dopet får vi dela glädjen över det nya liv som Gud har skapat och över det förtroende vi fått. Vi får be Gud att vara nära barnet och skydda det från allt ont. Och vi får be om Guds hjälp att orka och våga vara föräldrar.
Jag vill att mitt barn ska döpas, hur gör jag?
Du som vill att ditt barn ska bli döpt tar kontakt med församlingen på telefon eller via e-post och bokar tid för dop. När dopdagen börjar närma sig kommer prästen att ta kontakt och boka tid för ett dopsamtal då ni tillsammans planerar och får ställa frågor. Det är också möjligt att ha dopet i en annan församling än din hemförsamling. Då kontaktar du den församling där dopet ska äga rum.
Barnets namn
I dopet frågar prästen vilka namn ni har gett ert barn för att det ska vara tydligt vem det är som vi döper. Och i dopögonblicket säger prästen barnets namn och Guds namn för att visa att de två hör samman. Så namnet är viktigt i dopet och kanske är det första gången släkt och vänner hör den nya familjemedlemmens alla namn. Därför är det lätt att tro att dopet är en namngivningsceremoni. Men det är så mycket mera: ett synligt tecken på Guds kärlek, ett löfte om att Gud är med under livets alla dagar, oavsett vad som händer.