Sundborns kyrka

Sundborns kyrka är öppen för besök vardagar 9.00-18.00 Helger 10.00-18.00. På lördagar firar vi ofta dop och vigsel-gudstjänster. Vaktmästaren har telefon 023-602 43

Historia

Det har funnits en kyrka i Sundborn sedan 1600-talet. På den ursprungliga platsen byggdes den nuvarande korsformade kyrkan upp 1755. den är relativt oförändrad som byggnad men naturligtvis har åren satt sin prägel på inredning och utrustning. Den ursprungliga altartavlan pryder nu den västra korsarmens norra vägg. Den nuvarande altaruppsättningen skapades på 1800-talet av en lokal konstnär. Predikstolen är från slutet av 1800-talet. Carl Larsson har präglat kyrkan vid en upprustning 1905, då han färgsatte och dekorerade hela kyrkan. Framträdande platser har altaränglarna , Johannes Döparen, väggdekorationer i form av tallskott och mängder av blomstergirlanger och andra dekorationsmålerier. Sundborns kyrka är en församlingskyrka belägen vid sjön Toftan. I kyrkan finns utförligare beskrivning.

Film från Sundborns kyrka:

Tionde söndagen efter trefaldighet

Nådens gåvor

Liturgisk färg

Grön

Altardekoration

På altaret ställer vi blommor i blandade färger och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Josua kapitel 24, vers 16 - 18

Folket svarade: ”Aldrig någonsin skall vi överge Herren och tjäna andra gudar. Herren är vår Gud. Det var han som förde oss och våra fäder ut ur Egypten, ut ur slavlägret, han som inför våra ögon gjorde dessa stora tecken. Han skyddade oss under hela vår vandring och bland alla de folk genom vilkas land vi drog fram. Herren jagade undan alla folken för oss, även amoreerna som bodde i landet. Också vi vill tjäna Herren. Han är vår Gud.”

Första korinthierbrevet kapitel 12, vers 4 - 11

Nådegåvorna är olika, men Anden densamma. Tjänsterna är olika, men Herren densamme. Verksamheterna är olika, men Gud är densamme, han som verkar i allt och överallt. Hos var och en framträder Anden så att den blir till nytta. Den ene får genom Anden gåvan att meddela vishet, den andre kan med samma Andes hjälp meddela kunskap. En får tron genom Anden, en annan genom samma Ande gåvan att bota, en annan får kraft att göra under. En får förmågan att tala profetiskt, en annan att skilja mellan olika andar. En kan tala olika slags tungotal, en annan kan tolka tungotal. Allt detta åstadkommer en och samma Ande genom att fördela sina gåvor på var och en så som den själv vill.

Evangeliet enligt Lukas kapitel 9, vers 46 - 48

De började undra vem som var den störste av dem. Jesus, som visste vad de tänkte i sina hjärtan, tog ett barn och ställde det bredvid sig och sade till dem: ”Den som tar emot detta barn i mitt namn, han tar emot mig, och den som tar emot mig, han tar emot honom som har sänt mig. Ty den som är minst av er alla, han är stor.”

Psaltaren

Psaltaren kapitel 28, vers 6 - 9

Lovad vare Herren, ty han har hört min bön. Herren är min styrka, min sköld, på honom förtröstar jag. Jag fick hjälp och mitt hjärta jublar, hela min varelse tackar honom. Herren är sitt folks styrka, sin smordes tillflykt och räddning. Rädda ditt folk och välsigna din egendom. Var deras herde, bär dem för evigt.