Hur och vad?

Här kan du läsa mer om vilka nomineringsgrupper som ställer upp i blivande Västra Frölunda pastorat och i vilka olika val du kan rösta.

Ditt lokala val

- Västra Frölunda pastorat

Kyrkofullmäktige är församlingens högsta beslutande organ som beslutar om ramarna för verksamheten och som, genom val av församlingens kyrkoråd, hanterar de strategiska besluten. Kyrkorådet är församlingens styrelse som verkar övergripande för utveckling och fördjupning i hela församlingen.

Du använder de vita valsedlarna.

Nomineringsgrupperna som ställer upp i valet till Västra Frölunda pastorats kyrkofullmäktige är:

Frimodig kyrka
FiSK (Fria liberaler i Svenska kyrkan)
POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan)
SD (Sverigedemokraterna)
S (Socialdemokraterna)
ÖKA (Öppen kyrka)

Nomineringsgrupper som ställer upp i valet till Västra Frölunda pastorats kyrkofullmäktige

Ditt regionala val

- Stiftsfullmäktige i Göteborgs stift

Svenska kyrkan är indelad i 13 stift. Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ. Stiftens främsta uppgift är att stödja församlingarna i deras verksamhet och förvaltning genom expertis inom flera områden, till exempel i kyrkoantikvariska frågor, som när man ska renovera en kyrka.

Du använder de rosa valsedlarna.

Ditt nationella val

- Svenska kyrkans Kyrkomöte

Kyrkomötet är Svenska kyrkan högsta beslutande organ med 251 ledamöter. Kyrkomötet beslutar om kyrkans regelverk samt gemensamma och övergripande frågor. Kyrkomötet behandlar också andra frågor, som till exempel hur kyrkan ska arbeta med klimatfrågan, vilka psalmer som ska finnas i psalmboken och hur dop, konfirmation, vigsel och begravning ska gå till.

Du använder de gula valsedlarna.