Strängnäs stift Besöksadress: Gyllenhjelmsgatan 1-2, 64530 Strängnäs Postadress: Box 84, 64522 Strängnäs Telefon: +46(152)23400 E-post till Strängnäs stift Webbplats

Vår lokala reformation

Reformationen har påverkat livet i vår kyrka på en mängd sätt. På vilka sätt har reformationsskeendet lämnat avtryck i just er församling? Ta chansen att följa de historiska spåren med hjälp av biskop Sven Thidevall, kyrkohistoriker.

Vilken betydelse fick reformationen i ert kyrkorum, i er socken, i er gudstjänst, i musiken? Vad kan man se i kyrkböckerna?
”Vår lokala reformation” handlar om att som församling utforska dessa frågor.

Från den 1 oktober 2016 går det att boka biskop Sven Thidevall, kyrkohistoriker, för ett inspirerande studietillfälle om reformationens genomslag i ert lokala församlingsliv.
Kontaktuppgifter för bokning:
Sven Thidevall: E-post thidevall@abc.se Telefon 073-677 23 94

För att den lokala förankringen ska bli så bra som möjligt bidrar ni i församlingen eller pastoratet till förberedelserna inför studietillfället.

Studiearbetet ”Vår lokala reformation” innehåller tre steg:

1. Ett förarbete där församlingen söker efter konkreta spår av reformationen. Det kan både handla om vad som förändrades men också om vad som tilläts vara kvar från förreformatorisk tid. För detta finns ett antal stödfrågor. (pdf)

2. Ett studietillfälle i församlingen med biskop Sven Thidevall. Sven utgår från de spår av reformationen som församlingen har hittat lokalt och hjälper till att tolka dem och sätta in dem i ett större sammanhang.

3. "Vår lokala reformationsdag" på stiftsgården Stjärnholm. Mot slutet av reformationsåret 2017 inbjuds de församlingar som deltagit i projektet till stiftsgården. Här delar vi våra upptäckter med varandra. (datum kommer).

Studietillfället kan erbjudas ett begränsat antal församlingar och det är "först till kvarn" som gäller.

Studietillfället med Sven Thidevall subventioneras och kostar 1000 kr. Sensus sponsrar en del av kostnaden för att anlita Sven Thidevall.

Sensus erbjuder också  ett studiematerial för åtta cirkelträffar  med "Dagboken" som gemensam läsning. Läs mer i denna pdf