Premiär för filmer som speglar livet och kyrkan i mångkulturella områden

Nyhet Publicerad Ändrad

Under ett år har filmaren Tobias Olingdahl följt församlingar som ligger i områden som präglas om mångfald och mångreligiositet. Bland annat får vi möta Södertälje församling och församlingsherden Hanna Lönneborg.

Anställda och besökare berättar om sina erfarenheter av att leva och vara kyrka i Malmö, Dalaberg i Uddevalla, Bergsjön i Göteborg, Södertälje, Botkyrka, Flemingsberg och Skärholmen i Stockholm. Det är mångkulturella stadsdelar som inte sällan förknippas med skjutningar och konflikter. Premiärvisningen i Hallunda Folkets hus präglades av fest och glädje - och trots de svårigheter som kommer fram i filmen är det också eftersmaken av "Framtiden bor hos oss". Glädje och framtidstro.

I första året får vi bland annat möta Malmödiakonen Ebba som ska hämta två stora påsar med ett annorlunda bakverk och församlingsdiakonen Jonathan i Bredäng som går i sin frusna trädgård och funderar över liknelsen med senapskornet, och namnet Framtiden bor hos oss. 

Filmerna läggs ut på fredagar på nätverkets Youtubekanal

Filmaren Tobias Olingdahl är sedan nyligen kommunikatör i Södertälje församling.

Framtiden bor hos hos (FBHO) är ett nätverk som idag består av ett 30-tal församlingar och pastorat i Svenska kyrkan. Nätverket består av församlingar/pastorat i mångkulturella och mångreligiösa områden i Malmö, Skövde, Eskilstuna, Göteborg, Linköping, Norrköping, Borås, Trollhättan, Södertälje, Gävle, Örebro, Uddevalla, Uppsala och Stockholm. Nätvekets intention är att reflektera kring vad som är kyrkans uppdrag i en mångreligiös och mångkulturell kontext.