Other languages with Google Translate

Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö Besöksadress: Biskopsgränd 2, 64530 Strängnäs Postadress: Box 73, 64521 Strängnäs Telefon:+46(152)24500 E-post till Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö

BEGRAVNINGSREGALIER STULNA I STRÄNGNÄS DOMKYRKA

Tisdag 31 juli stals delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från 1611 från Strängnäs domkyrka. ”En respektlös och känslokall handling”, säger biskop Johan.

Den 31 juli stals delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från 1611 – de båda kronorna samt riksäpplet, från Strängnäs domkyrka.

– En respektlös och känslokall handling som slår mot alla oss för vilka domkyrkan och dess rika historia betyder så oändligt mycket, säger Strängnäs biskop Johan Dahlman. En stöld av ett stycke svensk historia - ett slag mot oss som nation. Mina tankar och förböner går till polis och domkyrkopersonal som nu har att hantera denna situation, avslutar biskopen.

Föremålen, som är av både historiskt och ekonomiskt högt värde förvarades enligt rådande säkerhetsföreskrifter i låsta och larmade montrar i domkyrkan som under tiden för stölden var öppen för besökare. Christofer Lundgren, domprost Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö:

– Detta är så oerhört tråkigt. Det är kulturhistoriska värden som tillhör oss alla. Vi är dock tacksamma att ingen har utsatts för hot eller våld bland personal och besökare. Vi har en kontinuerlig dialog med polisen och hoppas att föremålen kommer tillbaka oskadda.

Polisen var snabbt på plats och spärrade av domkyrkan och omkringliggande områden. Inga av församlingens medarbetare kom till skada och inget hot eller våld har förekommit.

– Saknad och sorgsenhet är det vi många känner idag i Domkyrkoförsamlingen, säger Kyrkorådets ordförande Birgitta Wrede. Saknaden över att det som är en del av vårt gemensamma kulturarv har stulits, sorgsenheten över att respekten för kulturarvet inte existerar längre hos vissa människor. Samtidigt tacksamheten över våra professionella medarbetare som arbetar oförtrutet.

Domkyrkan hölls stängs under onsdagen då polisens tekniska undersökning fortfarande pågick. På torsdag 2 augusti förväntas den öppna igen för allmänheten, osäkert dock om det blir något senare än ordinarie öppettid.