Katedralens vänner

Är du intresserad av domkyrkan som byggnad, dess historia och inventarier och av livet i katedralen? Välkommen att vara med i Katedralens vänner.

Strängnäs domkyrka är Strängnäs mest spännande byggnad. Den rymmer historia, arkitektur, människoöden och vad som hänt under seklernas gång. Föreningen Katedralens vänner vill sprida kunskap om domkyrkan genom föredrag och program i anknytning till byggnaden och dess historia.

Katedralens vänner har mer än 200 medlemmar och alla som är intresserade av domkyrkan är välkomna.

Under våren 2020 blir det tre program som alla rör domkyrkan som byggnad. Hur byggdes en domkyrka? Varför ser den ut som den gör? Har den några syskon och släktingar i Sverige och världen? Det är vårens teman.

Söndagen den 16 februari kl. 16.00 berättar arkitekt Jerk Alton, Örebro, om medeltidens byggnadskonst. Efter föredraget föreningens årsmöte.
Söndagen den 22 mars kl 16.00 kommer teologie doktor Peter Bexell, Kalmar, som talar om kyrkobyggnadens innehåll, vad den skulle uttrycka. Peter Bexell har skrivit flera böcker om kyrkoarkitektur.
Söndagen den 17 maj kl. 16.00 gästas Katedralens vänner av universitetslektor Jakob Lindblad, Uppsala. Han berättar om domkyrkans syskon och kusiner i världen.

Alla samlingar är i domkyrkan och genomförs med stöd av Sparbanksstiftelsen Rekarne. Inträde vid samtliga program 50 kr (medlemmar fritt).

Klas Hansson, ordförande, katedralensvanner@telia.com , 073-3916185
Christofer Lundgren, domprost, 0152-245 09, christofer.lundgren@svenskakyrkan.se

Medlemskap: 100 kr/år betalas till plusgiro 300369-6. Ange namn, adress och e-post. Det går även bra att swisha till 1233704053.