Foto: Sara Innerfors

Gudstjänst

I Strängnäs domkyrka firas gudstjänst vanligen alla dagar i veckan. Under den pågående pandemin kan upp till 50 delta samtidigt i gudstjänsterna i Strängnäs domkyrka. Och i Aspö kyrka och Sankt Petri kapell kan gudstjänst firas med upp till 35 deltagare.

MÅNDAG

Morgonmässa kl 08:00

TISDAG

Lunchmässa kl 12:00
Ekumenisk rosenkransbön kl 17:30

ONSDAG

Kvällsmässa kl 18:30

TORSDAG

Stillhetens mässa kl 20:00

FREDAG

LÖRDAG

Dopgudstjänster, Vigselgudstjänster

SÖNDAG

Högmässa eller Mässa för stora och små kl 11:00

Hitta information om kommande gudstjänster i kalendern här på webbplatsens startsida.

Sjuttonde söndagen efter trefaldighet

Rik inför Gud

Liturgisk färg

Grön

Altardekoration

På altaret ställer vi blommor i blandade färger och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Andra Moseboken kapitel 32, vers 1-4, 30-35

När folket såg att det dröjde innan Mose kom ner från berget samlades de kring Aron och sade till honom: ”Gör oss en gud som kan gå framför oss! Vi vet inte vart den där Mose har tagit vägen, han som förde oss ut ur Egypten.” Aron svarade dem: ”Ta guldringarna ur öronen på era hustrur, era söner och era döttrar och kom hit med dem!” Då tog alla av sig guldringarna som de hade i öronen och lämnade dem till Aron. Han tog emot guldet av dem och knöt in det i en kappa. Sedan gjorde han en gjuten tjurkalv av guldet. Då ropade de: ”Detta, Israel, är din Gud, som har fört dig ut ur Egypten.” Nästa dag sade Mose till folket: ”Ni har begått en svår synd. Nu skall jag gå upp till Herren och försöka vinna försoning för er synd.” Och Mose gick tillbaka till Herren och sade: ”Detta folk har begått en svår synd, de har gjort sig en gud av guld. Om du ändå ville förlåta deras synd! Utplåna annars mitt namn ur din bok!” Herren svarade Mose: ”Den som har syndat mot mig skall jag utplåna ur min bok. Gå nu och led folket dit jag har sagt dig! Min ängel skall gå framför dig. Men den dag kommer då jag skall gå till rätta med dem för deras synd.” Så straffade Herren folket för att de hade gjort kalven, den som Aron gjorde.

Första Johannesbrevet kapitel 2, vers 15-17

Älska inte världen och det som finns i världen. Om någon älskar världen finns inte Faderns kärlek i honom. Ty det som finns i världen, vad kroppen begär, vad ögonen åtrår, vad högfärden skryter med, det kommer inte från Fadern utan från världen. Och världen förgår med sina lockelser, men den som gör Guds vilja består för evigt.

Matteusevangeliet kapitel 6, vers 19-24

Samla inte skatter här på jorden, där mal och mask förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl. Samla skatter i himlen, där varken mal eller mask förstör och inga tjuvar bryter sig in och stjäl. Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara. Kroppens lampa är ögat. Om ditt öga är ogrumlat får hela din kropp ljus, men om ditt öga är fördärvat blir det mörkt i hela din kropp. Om nu ljuset inom dig är mörker, hur djupt blir då inte mörkret. Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han att hata den ene och älska den andre eller att hålla fast vid den ene och inte bry sig om den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon.

Psaltaren

Psaltaren psalm 49, vers 6-12

Varför skulle jag frukta i olyckans tid, då bedragares ondska omger mig? De litar till sina ägodelar och skryter med sin rikedom. Men ingen kan köpa sig fri och betala lösen till Gud. Att köpa sig fri är dyrt, man kan aldrig betala priset för att få leva evigt och inte läggas i graven. Man ser att de visa dör, med dåren och narren går de bort och lämnar sin egendom åt andra. Graven blir deras hem för evigt, deras boning för alla tider, fast de haft jordagods i sin ägo.

Rosenkransbönen

Rosenkransens vänner är en ekumenisk bönekrets med medlemmar från Svenska kyrkan och Katolska kyrkan. Vi möts till rosenkransbön varje tisdag kl.17.30 vid Mariaaltaret i domkyrkan. Ingång genom den lilla porten från 17.15.

Information Stefan Dässman, domkyrkokaplan 0152-245 08 stefan.dassman@svenskakyrkan.se

Sinnesromässa

Sinnesromässan är en enkel och avskalad nattvardsgudstjänst med alkoholfritt vin inspirerad av Anonyma Alkoholisters tolvstegsprogram. Varje gudstjänst innehåller en kort meditation över ett bestämt tema. Musik har en given plats, liksom tystnaden och bönen, såväl den gemensamma som den enskilda. Med utgångspunkt i Sinnesrobönen firar vi mässa en gång i månaden. Hitta datum här på webbplatsen. Information: Ulf Klingowström, diakon, ulf.klingowstrom@svenskakyrkan.se, 0152-245 24

Mässa med tecken

Mässa med tecken firas en gång i månaden i samverkan med FUB, Riksförbundet för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna. Vi använder tecken som stöd och sjunger kända sånger och psalmer. Den som vill kan ta emot nattvarden och tända ett ljus för någon. Hitta aktuella datum för Mässa med tecken i kalendariet här på webbplatsen. Information: Jenny Sjögreen, präst, jenny.sjögreen@svenskakyrkan.se, 0152-245 38.