Kyrkoval 2021

Rösta i valet den 19 september. Du kan också förtidsrösta från och med den 6 september.

Söndagen den 19 september 2021 är det val i Svenska kyrkan. Alla medlemmar som är 16 år och äldre kan rösta om hur de vill att Svenska kyrkan ska styras.

Valet i S:t Örjans församling

Från och med den 6 september till och med den 18 september med undantag av den 12 september kan du förtidsrösta i S:t Örjansgården, Skelleftehamn mellan kl. 9.00 -12.00. På torsdagarna även mellan kl. 17.00 - 20.00.
På valdagen den 19 september kan du rösta mellan kl. 9.00 - 11.00, 12.00 - 16.00 och 18.00 - 20.00 i S:t Örjansgården och i Ursvikens kyrka.

Vad handlar valet om?

Svenska kyrkan är Sveriges största trossamfund med 5,8 miljoner medlemmar. Den kristna grunden innebär ett engagemang för alla människors värde och värdighet och för ett aktivt miljö- och klimatarbete.

Som medlem bidrar du till gemenskap, glädje, fördjupning och sammanhang för dig själv och andra, till exempel genom dop, bröllop, andra gudstjänster, öppen förskola, barn- och ungdomsverksamhet, körer och konserter.

Du bidrar också till att bevara vårt gemensamma kulturarv, i form av byggnader och traditioner och du är med och stödjer kyrkans sociala arbete för människor i utsatthet, ensamhet och sorg.

Bra att veta om kyrkovalet. (Pdf)

hur går det till

Den här filmen förklarar hur det går till! Du får bland annat lära dig skillnaden på församling, pastorat och stift, vilka som bestämmer i Svenska kyrkan, och varför det är tre olika val i kyrkovalet.
Vimeo: https://vimeo.com/user14652877

mer information

Här hittar du övrig information från Svenska kyrkan om valet.