Other languages with Google Translate

Bjuder in till tystnad

-Lämna vardagen en stund och var ensam med Gud i tysthet! Retreat i S:t Örjansgården den 3 februari.

Husfolket, församlingesn medarbetare i församlingsgården i Skelleftehamn, planerar därför att arragnera två till tre stycken endagsretreater per år.
-Vi hade elva stycken deltagare vid premiären i våras och det var en lagom grupp, berättar Lenitha Öhlund, kyrkvärd i S:t Örjans kyrka och utbildad retreatledare.
Tolv deltagare är nämligen maxantalet på en retreat på grund av det begränsade utrymmet i S:t Örjansgården.
-Deltagarna ska inte behöva känna att dom är upp i varandra hela tiden.

Ta vara på tiden

I ett allt mer stressat samhälle blir stillheten en sällsynthet och tystnaden en bristvara.
-Därför är det hälsosamt att ibland göra ett medvetet val och ta paus från vardagens alla aktiviteter. Det är ett sätt att ta vara på tiden.
Retreaten ger deltagarna möjligheten att vistas i en tyst miljö där de utan prestation får vara närvarande och öppen för Gud.
-Det är en förmån i dagen sprestationssamhälle, och inte ett nederlag för att man inte orkar prestera, att välja att stanna av, säger Lenitha.

Upptäck tystnaden

Ellenor Eklund, diakon i församlingen, tror att många inte har koll på vad en retreat egentligen är.
-I en värld full av oljud och ofrid kan retreaten hjälpa oss att stanna upp och bli en plats där vi får upptäcka tystnaden mitt i bruset och larmet som omger oss.
Hon hävdar att det inte behövs några ord i botten av vår identitet.
-Tystnaden i sig är ett eget språk. Vi behöver lära oss tystnadens språk för att växa som personer. Gud har lagt ned även tystnaden i oss.

Rum i rummen

Retreaten kan, enligt Ellenor, jämföras med en omformatering eller en omstart av en hårddisk.
-Vi stänger ner oss en stund för att våra sinnen ska kunna öppnas på nytt. Tystnaden får forma oss till det vi är skapade att vara.
Nästa chans att få tänka energi och kraft i S:t Örnasgården blir den 3 februari.
-Vi låser gården för övriga besökare och skapar rum i rummen under dagen. Det blir bibelmeditation, vila och mat under tystnad, berättar diakonen Ulriga Ögren.

Betjänar deltagarna

Endagsretreaten inleds alltid med fika och information.
-Vi hälsar alla välkomna och ger dem dagens hållpunkter, så att de kan få känna sig trygga i det.
Deltagarna uppmanas också att lägga ifrån sig klockor och mobiltelefoner för att bara vara i stillhet.
-Vi är fem stycken från husfolket som är i tjänst och vår uppgift är att betjäna deltagarna. Vi får åka på andra retreater för egen räkning, säger Ulrika.

Andlig vägledning

Efter den inledande bibelmeditationen går deltagarna in i tystnaden och den råder ända fram till den avslutande kvällsbönen.
-Det kan komma upp väldigt mycket i tystnaden som man behöver få dela med någon, så vi erbjuder också andlig vägledning och själavårdande samtal under dagen, berättar Ellenor.
Deltaganra, som får betala 50 kronor för fika, frukt, lunch och dryck vid ankomsten, uppmanas också att ta med sig en varm tröja eller kofta och bekväma inneskor.
-Allt för att dagen ska bli så behaglig som möjligt!

P-O Sjödin, Skellefteå pastorat